Başkan Erdoğan: Türkiye elektrikli araç üssü olacak

VW resmen Gölcüklü oldu! Elektrikli ticaride Türkiye lider olacak. Otomotivde Türkiye'nin en büyük yatırımı resmen açıklandı. Ford Otosan'ın 20.5 milyarlık yatırımını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde duyuran Erdoğan, “Türkiye Avrupa'da en büyük elektrikli ticari üreticisi olacak” dedi.

Ford Otosan'ın Kocaeli Fabrikaları'nda yapacağı 2 milyar euroluk (20.5 milyar TL) yeni yatırım Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 'Ford Otosan Gelecek Vizyon Toplantısı'yla resmen duyuruldu. Fabrikada Ford ve Volkswagen'in elektrikli ticari araçları üretilecek. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Bu yatırım sayesinde otomotiv sanayiinde elektrikli ve bağlantılı ticari araçların en büyük üretim merkezi Türkiye olacaktır" dedi.

TAM DESTEK VERDİK

Büyük yatırım için her türlü desteğin verildiğinin altını çizen Erdoğan, "Bu topraklarda üretim yapan istihdam sağlayan ülkemizin gücüne inanan yatırımcılara sahip çıkmaya devam ediyoruz. Ford Otosan 2020 Aralık ayında 2 milyar euroluk yatırım planını kamuoyu ile paylaşmıştı, biz de bu plan için kendilerine her türlü desteği verdik" diye konuştu.

VW GÖLCÜK'TE ÜRETİLECEK

"Ford Otosan Türkiye'deki otomotiv üretimi ve ihracatının yüzde 25'ini gerçekleştirerek 12 bin 500 insanımıza istihdam sağlıyor" diye konuşan Başkan Erdoğan şunları söyledi: "Proje tamamlandığında 440 bin olan üretim kapasitesi 650 bine yükselecek. Volkswagen için de 1 tonluk araç üretimi gerçekleştirilecek. İhraç edilen araçlarla Türkiye'nin liderliği perçinlenecek. Ford Otosan'ın yatırımı ile doğrudan 3 bin, dolaylı 15 bin istihdam sağlanacak. Sadece dizel ve benzinli araçlar değil, elektrikli araçlar ile batarya üretimi de yapılacak. 130 bin batarya kapasitesi sağlanacak."

İHRACAT 13 MİLYAR DOLAR

Erdoğan, "Ford Otosan ihracatını 13 milyar dolara çıkaracak. Ford Otosan'ın yatırımı Türk otomotiv sanayiinin dönüşümüne katkı sağlayacak. Avrupa pazarında satılması üzerine alım taahhüdü veriliyor. Ford Otosan'ı tebrik ediyorum. Yerli ve uluslararası şirketlere her gün yenisi ekleniyor. Hayata geçirdiğimiz reformlarla yerli yabancı ayrımını ortadan kaldırarak cazip bir ortam oluşturduk. Firmalarımıza her türlü teşviki sağladık. İş forumlarında yeni ortaklıkların kurulmasına vesile olduk" diye konuştu.

VARANK'TAN YATIRIM DAVETİ

Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ford Otosan'ın yatırımının TOGG'dan sonra kurulan ikinci elektrikli araç üretim tesisi olacağını bildirdi. Varank "Ülkemizde faaliyet gösteren tüm otomotiv üreticilerini ve global markaları yeni nesil mobilite araç yatırımlarını Türkiye'de yapmaya davet ediyorum" dedi.

RAKAMLARLA FORD YATIRIMI

* Toplam yatırım 2 milyar euro (20.5 milyar TL).

* İstihdam 12 binden 15 bine çıkıyor.

* İlk yüzde 100 elektrikli araç Ford E-Transit 2022'de üretilecek.

* VW Transporter 2023'te bantlardan çıkıp, 200 bin adetten fazla üretilecek.

* Yıllık kapasite 650 bin adede yükselecek. n İhracat 5.9 milyar dolardan 13 milyar dolara çıkacak.

10 YIL SÜRECEK

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç yaptığı konuşmada "Pandeminin yarattığı belirsizlik ortamında tarihimizin en büyük otomotiv yatırımını yapıyor olmak topluluğumuzun ve ortağımızın ülkemize olan inancının en büyük ispatıdır. 10 yıl sürecek bu yatırımı ileriye dönük stratejik bir hamle olarak görüyoruz. Ortaya çıkacak büyük katma değerin yanı sıra, otomotivdeki rekabet gücümüz artacak" dedi.