Başkan Erdoğan: Temmuzda enflasyon farkı ile her kesim rahatlayacak

TİM'in seçimli genel kuruluna katılan Başkan Erdoğan, “Temmuz ayında enflasyon farkları ile milletimizin her kesimini rahatlatacağız” dedi. Erdoğan enflasyonun Mart 2023'te büyük ölçüde geride kalacağını da söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) seçimli genel kurulu ve "İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı. Genel kurulda konuşan Erdoğan yapılacak enflasyon farkı zamlarıyla her kesimin temmuzda rahatlayacağını söyledi. Erdoğan enflasyon kamburundan kurtuluş için de mart ayını işaret etti.

Konuşmasına "İhracatın Şampiyonları"nı tebrik ederek başlayan Eroğan, Türkiye'nin 217 ayrı ülke ve bölgeye yaptığı ihracatla bayrağını dünyanın her yerinde dalgalandıran bir ülke haline geldiğini söyledi. "Üretim ve ihracat yolunda adım atan herkesin yanındayız" diyen Erdoğan "Siz yeter ki planınızı, projenizi, niyetinizi samimiyetle ortaya koyun, diğer tüm sorunları birlikte çözeriz" ifadesini kullandı.

Son 20 yılda Türkiye'nin ihracatını 6 kat, ihracatçı sayısını ise 4 kat arttıran bir hükümet olduklarını aktaran Erdoğan, böylece ayda ortalama 3 milyar doları bile bulmayan ihracatı ayda ortalama 20 milyar dolar seviyesine çıkardıklarını bildirdi. Erdoğan "Dünyanın önde gelen üretim ve ihracat üstlerinden biri olma yolunda ilerliyoruz. Bu yıl sonu için belirlediğimiz 250 milyar dolarlık ihracat rakamını fazlasıyla geçeceğimiz anlaşılıyor" dedi.

KAMBURDAN KURTULACAĞIZ

Ücretlilerin gelirlerindeki azalışı telafi edecek çalışmalar yaptıklarını aktaran Erdoğan şunları söyledi: "Bu çerçevede temmuz ayında enflasyon farklarıyla ocak ayında ücretlerdeki yeni düzenlemelerle milletimizin her kesimini daha da rahatlatacağız. Enflasyonun geçtiğimiz aralık ve ocak gerçekleşmeleriyle sırtımıza bindirdiği kamburdan kurtulacağımız 2023 Şubat-Mart aylarından itibaren artık bu sorunları da önemli ölçüde geride bırakmış olacağız. Esasen Rusya-Ukrayna savaşının özellikle enerji fiyatlarında ortaya çıkardığı ağır fatura olmasaydı programımızın meyvelerini içinde bulunduğumuz aydan itibaren toplamayı planlıyorduk. Mücbir sebepler bu tarihin yılbaşı sonrasına kaymasına sebebiyet vermiştir. Türkiye'nin siyasi ve ekonomik olarak tökezlemesini bekleyenlerin heveslerini inşallah bu defa da kursaklarında bırakacağız."

BU TEZGAHA DÜŞMEYİZ

Erdoğan "Artık Türkiye'nin, ülkesini yüksek faizle soydurmayacak, istihdamla ayakta tutacak, üretimle geliştirecek, ihracatla ilerletecekbir yola ihtiyacı vardır. Bunun mücadelesini veriyoruz. Kendi sorunlarını çözmek için kullanmadıkları yol ve yöntemleri bize dayatanların durumu kendi hastalığını iyileştirmek için kullanmadığı ilaçları başkalarına yazan doktorun durumuna benziyor. Bu tezgaha tekrar düşemeyiz. İnsanlarımızı TL'ye yönlendirmek için çeşitli alternatifleri devreye alıyoruz. Rasyonel gerekçelerle izah edilemeyecek fiyat artışlarına karşı tedbirler geliştiriyoruz" diye konuştu. Törene, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı.

MUŞ: 250 MİLYAR DOLARI YAKALARIZ

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, genel kurulda yaptığı konuşmada son 12 aylık ihracatın 243 milyar dolar düzeyini yakaladığını belirterek, "Bu doğrultuda, Sayın Cumhurbaşkanımızın 2022 yılı için işaret ettiği 250 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağımızdan eminiz" dedi. Bakan Muş ihracattaki artışı ve gelişimi sürdürmek için mal ihracatının yanı sıra hizmet ihracatına da büyük önem verdiklerini belirtti.

EN YÜKSEK İHRACAT YAPAN 10 ŞİRKET

1- Ford Otomotiv

2- Toyota Otomotiv

3- TÜPRAŞ

4- Kibar Dış Tic.

5- Vestel Ticaret AŞ

6- Arçelik AŞ

7- Oyak-Renault

8- Socar Türkiye

9- HABAŞ

10- TGS Dış Tic.

Özel ödül-THY

SEKTÖR ŞAMPİYONLARI

Hizmet: THY

Otomotiv: Ford

Kimya: TÜPRAŞ

Çelik: HABAŞ

Hazır giyim: TGS Dış Tic.

Elektrik-elektronik: Vestel Ticaret

Demir: Kibar

Tekstil: AK-PA Tekstil

Makine ve aksamları: Türk Traktör

Mobilya-kağıt: Hayat Kimya

Mücevher: İstanbul Altın Raf.

İklimlendirme: Bosch Termoteknik

Madencilik: Ekom Eczacıbaşı

Çimento-cam: Ekom Eczacıbaşı Dış Tic.

Su Ürünleri: KLC Gıda

Savunma: Baykar

Halı: Erdemoğlu

Yaş meyve-sebze: Uçak Kardeşler

Fındık: Ferrero

Meyve sebze mamulleri: Göknur Gıda

Deri ve mamulleri: Flo Mağazacılık

Gemi-yat: Tersan

Kuru meyve: Aydın Kuruyemiş

Tütün: JTI

Zeytin-zeytinyağı: Verde Yağ

Süs bitkileri: Çiçekçiler Birliği

Diğer sanayi: Polin Dış Tic.

POLİSE YUMRUĞUN BEDELİNİ ÖDETECEĞİZ

Başkan Erdoğan önceki gün Kadıköy'de polise yumruk atan HDP'li vekillere yargı önünde bedelinin ödetileceğini söyledi. Önceki gün Öcalan'a destek için sokağa çıkan HDP'li vekiller polise saldırmış daha önce de polisi ısıran HDP Milletvekili Saliha Aydemir'in polise yumruk attığı anları Bakan Süleyman Soylu paylaşmıştı. Erdoğan TİM'deki konuşmasında "Dört vatan evladının ateşinin yüreğimizi yaktığı bir günde bölücü örgütün uzantılarının İstanbul Kadıköy'de ortalığı birbirine katmaları, polisimize saldırmaları, teröristbaşını öven sloganlar atmaları, provokasyondan öte kalleşliktir, namussuzluktur, kanı bozukluktur" dedi. Erdoğan şunları söyledi: "Ben inanıyorum ki milletvekilliği dokunulmazlığı hiç kimseye teröristi övme, güvenlik güçlerine hakaret etme hakkı tanımaz. Dünkü (önceki gün) alçaklığın faillerine bunun bedelini yargı önünde muhakkak ödeteceğiz. Kim ne derse desin, hangi çirkefliği yaparsa yapsın Türkiye terörün her türlüsüyle mücadelesini eninde sonunda zafere ulaştıracaktır. Bugün ülkemiz, kendi menfaatlerine göre tavır geliştirebiliyorsa her alanda verdiği işte bu mücadele sayesindedir."

TİM'DE YENİ BAŞKAN GÜLTEPE

Yaklaşık 105 bin ihracatçının çatı örgütü olan TİM'de İsmail Gülle bayrağı Mustafa Gültepe'ye devrediyor. Dünkü seçimli genel kurulda tek aday olarak giren İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe 274 oyun 273'ü alarak başkan seçildi. Gültepe "Türkiye'yi ihracatta marka ülke yapma hedefiyle yola çıktık" dedi.