Başkan Erdoğan: Programın etkisini görmeye başladık

TOBB'un genel kurulunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ekonomi programımızın neticelerini çeşitli alanlarda görmeye başladık” dedi. Erdoğan tasarruf paketine istisnasız tüm kamunun uymasını da istedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB), İkiz Kuleler'de düzenlenen 80. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada TOBB ve iş dünyasının tüm kesimleriyle geliştirdikleri yakın diyaloğun ekonomiye de olumlu yansıdığını gördüklerini dile getirerek "Ekonomi programımızın neticelerini çeşitli alanlarda görmeye başladık" dedi. Erdoğan "Turizmde hamdolsun iyi gidiyoruz. İlk 3 aylık rakamlara baktığımızda 2024 yılı turizm hedeflerimizle uyumlu gittiğimiz görülüyor. Ekonomimiz istihdam oluşturmaya devam ediyor. Martta işsizlik oranı yüzde 8.6 seviyesinde gerçekleşti. Burada yakaladığımız istikrarı inşallah perçinleyerek sürdüreceğiz" diye konuştu.

REZERV 127 MİLYAR DOLAR

Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında güçlü bir hikayeye sahip olduğunu belirten Erdoğan, "Ülkemizin risk primi giderek düşüyor. Bu düşüş sayesinde iş dünyamızın dış finansmana erişim koşulları da iyileşiyor. Geçen yıl mayıs ayında 97,1 milyar dolar olan rezervlerimiz, bugün 127 milyar dolar seviyesine yükseldi" dedi. Erdoğan, ekonomi programını güçlendirecek kritik adımlar attıklarına vurgu yaparak, mali disiplini sürdürerek para politikasının etkinliğini artıracak ve enflasyonla mücadeleye güçlü destek vereceklerini söyledi.

PAKET 3 YILLIK DEĞİL

Erdoğan, "Kamuda harcama, kontrol ve kesintileriyle tasarrufları artırıyoruz. Bütçedeki yatırım ödeneklerini gıda, tarım, yeşil ve dijital dönüşüm gibi öncelikli alanlara yönlendireceğiz. Ayrıca yapısal reformları hızlandırıyoruz" dedi. Erdoğan 'Tasarruf Paketi' konusunda ise şunları söyledi: "Bu paket kamuda verimliliği artırarak tasarrufu sağlamayı amaçlıyor. İkincisi, bu paketle birlikte çok güçlü bir uygulama modelini hayata geçiriyoruz. Üçüncü ve son olarak tedbirler bütün kamuyu kapsıyor. Bu çerçevede tasarruf tedbirlerine istisnasız olarak tüm kamu idarelerimiz ve personeli uymak zorundadır. Harcanan her kuruşun hesabını soran bir bakış açısını egemen kılıyoruz. Kamuda tasarruf ve verimlilik paketinin sadece üç yıllık bir hedef olarak görülmemesi gerektiğine inanıyorum."

İBRETLE İZLİYORUZ

Erdoğan, hükümetlerinin 31 Mart seçim sürecinde sergilediği özverili tavrın değerinin gelecekte daha iyi anlaşılacağına inandıklarına vurgu yaparak, "Bugün bize serzenişte bulunanlar, inşallah yarın hayır dua edeceklerdir. Burada bir noktayı özellikle vurgulamak durumundayım, 31 Mart'tan sonra özellikle muhalefet belediyelerinde yaşanan eş, dost, hısım, akraba atamalarının mahşeri vicdanda nasıl yaralar açtığını hepimiz görüyoruz, ibretle takip ediyoruz" dedi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise konuşmasında "Fahiş fiyat ve haksız ticaret ile mücadele kapsamında bakanlık olarak denetim faaliyetlerimiz devam ediyor" dedi.

MÜTHİŞ BİR YATIRIM İŞTAHI VAR

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı konuşmada Erdoğan'dan yeşil pasaport ve sanayi arsası üretilmesi konusunda destek istedi. Hisarcıklıoğlu, "OSB'ler başta olmak üzere sanayiye büyüme alanı için yer bulamıyoruz. Bu da arsa fiyatlarını yükseltiyor. Müthiş bir yatırım iştahı var ama yer bulamıyoruz" dedi.

TOGG'UN YENİ MODELİNİ İNCELEDİ

TOBB'da Togg'un yeni modeli T10F de sergilendi. Daha önce ABD'de sergilenen model, Türkiye'de de ilk kez yüzünü gösterirken Erdoğan, aracı inceleyerek bilgi aldı. Erdoğan bahçeye 2019 yılında dikilen ağacı da suladı.

ELEKTRİKLİ OTODA TRENİ KAÇIRMADIK

Erdoğan, milletin emanetini taşıyan bir siyasetçi olarak Türk ekonomisinin nabzının attığı TOBB Genel Kurullarına iştirak etmeye her zaman önem verdiğini belirterek, "Geçen sene, milletimizin 60 yıldır içinde uhde olarak kalan Türkiye'nin otomobili Togg'u birlikte hayata geçirdik. Bugün yollarımızı aşındıran binlerce Togg'da siz kardeşlerimin desteği ve emeği bulunuyor" dedi. Çeşitli sabotaj girişimlerine rağmen Türkiye'ye kazandırılan TOGG'un ne kadar stratejik bir hamle olduğunun bugün daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Erdoğan şunları söyledi: "Uzun yıllar sonra bu defa treni ve trendi kaçırmadık. Yerli ve milli markamız TOGG'la hızla gelişen 'elektrikli araç sektöründe biz de varız' dedik. Daha emekleme safhasından itibaren projenin kolunu, bacağını kırmak için çok uğraştılar. Her şeyi eleştiri konusu yaptılar."

ODA BAŞKANLARINA YEŞİL PASAPORT MÜJDESİ

TOBB 80'inci Genel Kurulu öncesi hizmet plaket törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasını bitirdikten sonra iş insanlarına plaketlerini vermeye başladı. Bu sırada mikrofonu isteyen Erdoğan, Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü belirterek, 365 oda ve borsa başkanına görevleri boyunca yeşil pasaport verileceğini söyledi. Erdoğan'ın müjdesi öncesi Hisarcıklıoğlu, "Bir konu bizleri üzüyor. Bu mücadelenin liderlerini vize kuyruklarında bekletiyoruz. Oda, borsa camiamızın da yeşil pasaportu fazlasıyla hak ettiğini düşünüyoruz" diyerek Erdoğan'dan yardım istedi.