Başkan Erdoğan: Küresel finans sistemi tıkandı, artık işlemiyor

''Kurulan tuzaklar bizi daha güçlü kıldı'' Başkan Erdoğan, küresel ekonomik krizle beraber finans sisteminin artık tıkandığına dikkati çekti. “Katılım Finans Strateji Belgesi”nin tanıtımına katılan Başkan Erdoğan, son 8-9 yılda kumpastan darbeye her yolun denendiğini söyledi. Erdoğan “Son mermi de ekonomiye sıkıldı. Ancak bu tuzaklara karşı verdiğimiz mücadele bizi daha güçlü kıldı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finans Ofisi tarafından hazırlanan "Katılım Finans Strateji Belgesi"nin tanıtım toplantısına katıldı. Erdoğan küresel krizlerin ardının kesilmediği son yıllarda Türkiye'nin uzunca bir süredir yaşadığı siyasi ve ekonomik badirelerden elde ettiği tecrübeyle kendini diğer ülkelerden ayrıştırdığını söyledi. Erdoğan "Açık konuşmak gerekirse birileri son 8-9 yıldır Türkiye'yi yönetilebilir olmaktan çıkarmak için kumpastan darbeye her yolu denediler. Bu sinsi saldırıların son mermisi de ekonomimize sıkıldı ama hesap edilmeyen bir durum ortaya çıktı. Bize kurulan tuzaklara karşı verdiğimiz mücadele bizi daha güçlü kıldı. Buna mukabil dünyadaki beklenmedik krizler bize bu tuzakları kuranların tüm zaaflarını ve zayıflıklarını açığa çıkardı" dedi.

DÜNYADA BORÇLULUK

Erdoğan, dünyada finans sisteminin beslediği borçluluk gelir ve servet adaletsizliklerinin hızla arttığını dile getirerek, "Buna karşılık aynı sistemin yol açtığı sorunlar ülkelerin ekonomik büyüme oranlarını ve sosyal refah seviyelerini olumsuz yönde etkiliyor. 2021 yılında 303 trilyon dolar seviyesine ulaşan küresel borçluluk oranı, küresel milli gelirin 3,5 katına yükselmiştir. Ülkelerin ve piyasaların 2008 küresel finans krizinden gerekli dersleri almadıklarını, aynı yanlış yolda yürümeyi sürdürdüklerini görüyoruz" dedi.

KATILIM FİNANSA

"Paylaşımı, üretimi ve ahlaki değerleri önceleyen alternatif finans araçlarının başında katılım finans sistemi geliyor" diyen Erdoğan, Katılım Finans Sistemi'nin önümüzdeki dönemde ekonomide hedeflere ulaşmaya çok daha etkin katkıda bulunacağına inandığını söyledi. Katılım finansın hak ettiği yerin ve potansiyelin hâlâ çok gerisinde olduğuna dikkat çeken Erdoğan "Katılım finansın, finansal sistem içerisinde hak ettiği yere gelmesi için üzerimize düşen sorumlulukları bundan sonra da ifa etmeyi sürdüreceğiz" dedi.

KATKI SAĞLAYACAK

Erdoğan, tanıtımı gerçekleştirilen Katılım Finans Strateji Belgesi'nin küresel krizlerin merkezine yerleşen finansal sisteme alternatif yeni araçlar geliştirilmesi çabalarına önemli katkı sağlayacağını bildirdi. Erdoğan "Katılım Finans Strateji Belgemizin amacı, 2022-2025 döneminde katılım finansa yönelik hukuki, idari ve kurumsal altyapıyı oluştururken, mevcut yapıda da önemli bir dönüşümü gerçekleştirmektir" dedi. Toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile davetliler katıldı. Konuşmaların ardından Erdoğan 2. Katılım Genç Gelişim Programı'nda katılımcılara sertifikalarını verdi. Program fotoğraf çekimiyle sona erdi.

ENFLASYON MESELESİNİN ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ

Erdoğan "Küresel gelişmelerin etkisiyle bir süredir etkisini hissettiğimiz enflasyon meselesinin de üstesinden gelerek, inşallah 'Türkiye yüzyılı'nı hep birlikte inşa edeceğiz" dedi. Erdoğan şunları söyledi: "Tabii bu arada küresel ekonomik kriz, sürekli yeni sorunlara da yol açarak dünyayı kasıp kavurmayı sürdürüyor. Yaşanan sorunların en çok etkilediği alanların başında ise finans kesimi geliyor. Esasen finans sisteminin bunun ötesinde sıkıntıları, çarpıklıklar, çıkmazları da vardır. Daha açık bir ifadeyle temel görevi tasarrufları doğru yatırımlara yönlendirerek ekonomik büyümenin lokomotifi olması gereken finansal sistem, artık bu görevini yerine getiremiyor. Geldiğimiz noktada finans sisteminin üretimi ve ticareti beslediği bir ekonomik düzenin yerini adeta tüm diğer sektörlerin finans sektörünü beslediği sağlıksız ve sürdürülemez bir yapı almıştır."

'KATILIM BANKASI İSMİNİ DEĞİŞTİRELİM'

Erdoğan, katılım finans kuruluşlarının bankalardan bir farkı olmadığına ilişkin toplumda genel bir algının yer ettiğini belirterek, "Bu algıyı dönüştürmenin ilk adımı, halen kullanılan, bunun altını çiziyorum, 'Katılım bankası' isminin 'Katılım finans kurumu' şeklinde değiştirilmesi olabilir" önerisinde bulundu. Erdoğan "Bu isim değişikliği bile, katılım finans kurumlarıyla bankaları toplum nezdinde ayrıştırmaya başlayacaktır. Bu meselenin çözülmesiyle katılım bankaları hızlı büyüme sürecine girecek" dedi.

HEDEF İSLAMİ FİNANSIN LİDER ÜLKESİ OLMAK

"Katılım Finans Strateji Belgesi", Türkiye'yi katılım finansın lider ülkesi olarak konumlandırmak için bir yol haritası niteliği taşıyor. Stratejiyle ilgili bilgi veren Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan yaptığı konuşmada "Türkiye'yi İslami finansın lider ülkesi olarak konumlandırmak istiyor ve bu amaçla çalışmalarımızı yürütüyoruz" dedi. Aşan "Katılım Finans Strateji Belgesi, bütüncül dönüşüm dönemi olarak nitelendirdiğimiz 2022-2025 döneminde katılım finans sisteminin hak ettiği yere ulaşmasını sağlayacak stratejik dönüşümü gerçekleştirmeye yönelik somut adımlar içermektedir" diye konuştu.