Resmî ziyareti dolayısıyla Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te bulunan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ile birlikte, Türkiye-Kırgızistan İş Forumu’na katıldı. Başkan Erdoğan burada yaptığı konuşmada, toplantının, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlaması temennisinde bulundu. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan dünya ekonomik sisteminin yeni bir sınamayla karşı karşıya bulunduğuna değinen Erdoğan, ticaret savaşlarının ve korumacılık eğiliminin, birçok alanda yeni stratejiler geliştirilmesini zorunlu kıldığına, uluslararası ticaretin dolara bağımlılığının ise, giderek daha büyük bir sorun hâline gelmeye başladığına dikkat çekti.
KUR BASKISI OLUYOR
İkili ticaretlerde yerli paraların kullanılarak, doların egemenliğine yavaş yavaş son verilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Erdoğan, ülkelerin, firmaların ve tüccarların; ticaretin doğasında bulunan sıkıntıların yanı sıra kur baskısı ile dolara bağımlılığın getirdiği zorluklarla da karşılaştığına işaret etti.
ŞÜPHE BULUTLARI
Erdoğan şunları söyledi: “Ticareti kolaylaştırdığı iddiasıyla kurulan bu sistem, artık küresel serbest ticaretin en büyük ayak bağı hâline dönüşmeye başladı. Özellikle gelişmekte olan veya yeni bir ekonomik kalkınma hamlesi içinde olan ülkeler bakımından bu sorun çok daha ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Son haftalarda ülkemizin maruz kaldığı saldırılar, bunun en çarpıcı örneğidir. Kur manipülasyonuyla Türkiye’nin güçlü ve sağlam ekonomisi üstünde şüphe bulutları oluşturmaya çalışıyorlar.”
‘Not’ kuruluşlarının her adımı siyasidir
Başkan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Malum kredi derecelendirme kuruluşları var ya, bunların her adımı siyasidir. Bunlar cambazdır, dolayısıyla sakın bu cambazlara inanmayın, işinize bakın. Biz hep işimize baktık ve bugüne kadar da öyle geldik. Batan biten ülkelere bir anda bakıyorsunuz, dört kademe derece yükselmesi veriyor. Her yönüyle güçlü olan Türkiye’ye de kalkıp ya ‘durağan’ diyor, ya indirmeye kalkıyor. Bugüne kadar bunların hiçbirisi tutmadı, bundan sonra da tutmayacak.”
SALDIRIDAKİ HEDEFLERİ TÜRKiYE’Yİ TESLİM ALMAK
Şu anda Rusya, Çin ve İran ile ticarette millî paraları kullanma dönemini başlatacaklarını aktaran Başkan Erdoğan, döviz kuru üzerinden yürütülen saldırının hedefinin, Türkiye’yi ekonomik olarak teslim almak olduğunu kaydetti. “Burada gaye, 15 Temmuz gecesi, ruhunu bir dolara emperyalistlere satmış FETÖ’cü alçakların darbe girişimiyle başaramadıkları işi, ekonomik tetikçiler eliyle sonuçlandırmaktır” ifadelerini kullandı.
EKONOMİDE BAĞIMSIZLIK TAM OLARAK TESİS EDİLECEK
Başkan Erdoğan, devletin aldığı tedbirlerin ve milletin sergilediği kararlı duruşun, bu ekonomik darbe teşebbüsünü de akim bıraktığını söyledi. Erdoğan, “Türkiye ekonomisinin bu süreçten güçlenerek çıkacağından kimsenin şüphesi olmasın” dedi. Kur baskısının ve dolar bağımlılığı sorunun, sadece Türkiye’nin meselesi olmadığını ifade eden Erdoğan, “Türkiye olarak, savunma sanayii başta olmak üzere diğer alanlarda olduğu gibi ekonomide de bağımsızlığımızı tam anlamıyla tesis etmekte kararlıyız” vurgusunda bulundu.
Yerli parayı zorlayacağız
Ekonomi ve ticaret üzerindeki kur baskısını ortadan kaldıracak çalışmalara hız vermeleri gerektiğinin, yaşanan son hadiselerin bu konuda ne kadar haklı olduklarının ortaya çıkardığını dile getiren Erdoğan, “Tüm ülkelerle yerel paralarla ticaretin imkânlarını sonuna kadar zorlayacağız. Kırgızistan ile de ticaretimizi artırırken yerel paralarla ticaret imkânlarını değerlendirebileceğimize inanıyorum” dedi.
Gerçek potansiyelinin altında
İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin, alınan mesafeye rağmen, hâlâ arzu ettikleri seviyelerin gerisinde olduğunu düşündüğünü söyleyen Erdoğan, Kırgızistan’da farklı sektörlerde faaliyet gösteren 300 civarındaki Türk sermayeli firmanın 5 bini aşkın Kırgız vatandaşına istihdam sağladığını aktardı.
Ancak, 2013 yılında yaptığı Kırgızistan ziyaretinde ortaya koydukları 1 milyar dolarlık dış ticaret hacmi hedefinin hâlen uzağında olduklarını sözlerine ekleyen Erdoğan, 500 milyon doları dahi bulmayan ticaret hacminin, ülkelere yakışmadığını, iki ülkenin gerçek potansiyelinin bunun üzerinde olduğunu ifade etti.
Hedef 1 milyar doları bulmak
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da zirveyle ilgili sosyal medya hesabından şu açıklamada bulundu: “Kırgız- Türk İş Forumu’ndayız. Önümüzdeki dönemde imza atacağımız projelerle Avrupa’nın en dinamik ülkesi ile Atayurt’un stratejik ülkesi arasındaki ticaret hacmini bu yıl sonuna kadar 1 milyar doların üzerine çıkaracağız.”