Başkan Erdoğan açıkladı! Yatırımcı için yeni reform paketleri yolda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Güçlü üretim kabiliyeti ve insan kaynağı ile Türkiye Yüzyılı, yatırım yüzyılı olacak” dedi. Erdoğan, yatırımlar için yeni reform paketlerinin devreye alınacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin artık uluslararası doğrudan yatırımların yöneldiği öncü destinasyonlardan biri haline geldiğini belirterek, "Bundan sonra da ortak akılla sorunlarımıza çözüm bulacak yeni reform paketlerini devreye alacağız" dedi. Dün İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirilen ve 13 ülkeden toplam büyüklükleri 3.5 trilyon doları bulan dünya devi şirketlerin katıldığı Yatırım Danışma Konseyi 10'uncu Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, konseyin uluslararası iş dünyasının görüş ve önerilerini almak amacıyla 2004 yılında oluşturulduğunu dile getirdi. Erdoğan, şunları söyledi: "Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu'ndan sermaye piyasaları düzenlemelerine, bankacılık ve finans sisteminin etkinleştirmesinden yatırım teşviklerine kadar devrim niteliğinde adımlar attık. Türkiye Yüzyılı'nı aynı zamanda yatırım yüzyılı yapmaya kararlıyız."

ÖNÜNÜZÜ AÇIYORUZ

Yatırımcılar için önem arz birçok konuda çalışmaların sürdüğünü belirten Erdoğan, "İklim yasası, girişimcilik ekosistemi ve yatırım teşvikleri gibi konulara odaklanan bu çalışmaları, yıl bitmeden tamamlayıp yatırımcıların önünü açmayı hedefliyoruz. Meclisi'mizin açılmasıyla iklim kanunu gündeme gelecek. Kanunla sanayimizde yeşil dönüşüm sürecini hızlandıracağız. Rekabet gücümüzü artıracağız, 30'dan fazla başlıkta yatırım desteği imkanı sunacağız" dedi.

OVP ÇALIŞIYOR

Türkiye'nin son 21 yılda yıllık ortalama yüzde 5.4'lük büyüme kaydederek satın alma gücü paritesine göre 11'inci sıraya yükseldiğini belirten Erdoğan, şunları söyledi: "2002'de 36 milyar dolar ihracatla dünya ticaretinden binde 5 pay alırken bugün 256 milyar dolara ulaşan ihracatımızla payımızı yüzde 1'in üzerine çıkardık. Cari açığımızın (döviz açığı) düştüğü, rezervlerin arttığı, risk göstergelerinin iyileştiği, enflasyonun kontrol altına alındığı bir döneme girmiş bulunuyoruz. Mali disiplinden vazgeçmiyoruz. Son dönemde açıklanan büyüme, istihdam, dış ticaret ve enflasyon verileri Orta Vadeli Program'ın (OVP) çalıştığını ortaya koyuyor. Burada karşılıklı bir 'kazan kazan' durumu söz konusu. Son 15 yılda Türkiye'de gerçekleştirilen ihracatın yaklaşık yüzde 31'ini uluslararası sermayeli şirketler yaptı. Özel sektör istihdamında uluslararası yatırımcıların payı yüzde 8.8'e çıktı."

ÖNÜMÜZDE SEÇİMSİZ 3.5 YIL VAR

Türkiye'nin önünde her biri altın kıymetinde seçimsiz 3.5 yıl olduğunu belirten Erdoğan, "Ekonomide, savunmada, diplomaside, demokrasideki hedeflerimize ancak bu 3.5 yılın hakkını vererek ulaşabiliriz. Muhalefetin kendi iç çekişmelerini perdelemek amacıyla gündeme getirdiği seçim tartışmalarını havanda su dövmek olarak görüyoruz" dedi.

EKONOMİNİN YOL HARİTASI HAZIR

Türkiye'nin yeni dönemde de uluslararası yatırımların tercih ettiği, büyüyüp geliştiği lider ekonomilerden biri olmaya devam edeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "12'nci Kalkınma Planı, OVP ve Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi gibi belgelerle ekonomideki yol haritamızı belirledik. OVP'nin temel hedeflerinden biri yıllık ortalama yüzde 5'in üzerinde ekonomik büyümedir. Enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi cari açığın azaltılması ve ihracatın yıllık ortalama yüzde 7 oranında artırılması da programın öne çıkan başlıkları arasında" diye konuştu. Erdoğan, enflasyonun kontrol altına alındığı bir döneme girildiğini de söyledi.

ULAŞTIRMADA YENİ DÖNEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Rize'de gerçekleştirilen 'Uluslararası Karadeniz Rize-Ayder Forumu'na video mesaj gönderdi. Erdoğan mesajında; "Hükümetimizin son 22 yılda ulaştırma alanına yaptığı yatırımların geniş bir alanda meyvelerini toplayacağımız bir döneme giriyoruz. Bu yeni dönemde Karadeniz Bölgesi'nin hak ettiği yeri alacağından asla şüphe duymuyorum" dedi.

DOLMABAHÇE'DE 3.5 TRİLYON DOLARLIK DEV TOPLANTI

Toplantıya; 13 ülkeden Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) olmak üzere 2 kurum ve 18 küresel şirket katıldı. Şirketlerin arasında; Templeton Asset Management (varlık yönetimi), Katar Yatırım Otoritesi-QIA (yatırım yönetimi), Vitol (enerji ve emtia ticaret), Emirates NBD (finansal hizmetler), Mitsubishi Corporation (çeşitli sektörler), Chery (otomotiv), ACWA Power (enerji), MASDAR (yenilenebilir enerji), BRF (Gıda)" gibi devler bulunuyor.