Kışın en soğuk geçtiği ocak ve şubat aylarına yaklaştığımız ve ısınma ihtiyacımızın giderek arttığı şu günlerde ısınmanın ekonomik yolları da kafamızı kurcalayan sorulardan biri haline gelmeye başladı. Doğalgazın Türkiye geneline yayılmasıyla kombi kullanımındaki artış faturaya yansıyınca tasarruf daha da önemli bir hale geldi. Yapılan araştırmalar tüketicilerin kombi kullanımında yaptığı yanlışlar nedeniyle yüzde 15 daha fazla fatura ödediğini ortaya koyuyor.
TERMOSTAT KULLANIN
Yaklaşan kış aylarında evlerde tasarruflu ısınmanın püf noktalarını sizin için derledik. İşte tasarruflu ısınmanın püf noktaları: Kombilerin geceleri ve evde olunmayan zamanlarda da düşük sıcaklıkta sürekli çalışır halde tutulması, kesintili yakmaya göre daha ekonomiktir. Kısa süreli açıp kapamalar daha fazla doğalgaz sarfiyatına neden olur. Kombi uzun süre kapalı kaldığında ev soğuyacağından, yeniden ısıtma için daha fazla yakıt tüketimi gerekir. Hem konfor, hem de daha ekonomik çalışma için programlı oda termostatları kullanılmalıdır. Mekânın iyi bir yalıtıma sahip olması, pencere ve kapıların ısı kaybına imkân vermeyecek şekilde düzenlenmesi, daha az yakıtla daha iyi ısınma sağlamak için önemlidir.
RADYATÖR ÖNÜNE EŞYA KOYMAYIN
Güney cepheli pencerelerden güneş ışığının eve girmesine özen gösterilmelidir. Kuzey yönlü pencerelerde ise geceleri panjur, perdelik ve rüzgârlıkların kapalı tutulmasına dikkat edilmelidir.Radyatörlerin önüne eşya koyarak, üzerlerini perde veya objelerle kapatarak ısının verimli dağılması engellenmemelidir. Radyatörlerin duvarla arasına, ısı yalıtım levhaları yerleştirilmelidir. Evin kullanılmayan bölümlerinin radyatörleri kısılarak, yakıtın daha az harcanması sağlanmalıdır.
BİNA YALITIMI ÖNEMLİ
Türkiye'de enerji tüketiminin yüzde 37'si binalarda gerçekleşiyor. Binalarda tüketilen enerjinin yüzde 80'i de ısıtma soğutma için harcanıyor. Yalıtım yaparak faturalarınızın yüzde 50 düşürebildiğiniz gibi yüksek enerji tasarrufu sayesinde yatırım maliyetinizi de 3-4 yıl içinde geri çıkarabiliyorsunuz. Yalıtım yapılmamış bir binada ısı kaybının en çok olduğu yer pencere ve çatı.