Başbakan Yıldırım: 'Ücretli' iddiası yalan 5 kuruş alınmayacak!

Isparta Şehir Hastanesi'nin resmi açılışını yapan Başbakan Yıldırım, ''Bazı kesimler iftira atıyor. 'Bu kadar lüks hastane parasız olur mu' diyorlar. Külliyen yalan! Siz en iyisine layıksınız, 5 kuruş para alınmayacak'' dedi.

Yapımını Akfen İnşaat’ın üstlendiği Isparta Şehir Hastanesi’nin resmi açılışı dün Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı törenle gerçekleştirildi. Başbakan Binali Yıldırım, "Bugünlerde milletin iradesine tabi olmayan bazı kesimler, kurtuluşu yalanda dolanda iftirada arıyorlar. İşte şimdi de diyorlar ki; 'Efendim bu kadar lüks, bu kadar muazzam, bu kadar büyük hastane parasız olur mu? Bundan para alacaklar, muayene parayla olacak'. Külliyen yalan, iftira. Biz 'insanı yücelt ki devlet yücelsin' anlayışıyla çalışıyoruz. Sizler her şeyin en iyisine layıksınız. 5 kuruş para olmayacak. Diğer hastaneler nasılsa bu da aynen öyle olacak" ifadelerini kullandı. 

1.1 milyarlık yatırım

Yıldırım, şöyle devam etti: "Sağlık çok önemli. 'Sağlık olsun' demekle olmuyor. Gereğini yapmak lazım. İnşallah hiçbirimizin hastaneye yolu düşmez ama düşerse de artık sizi bekleyen dünyanın en güzel hastaneleri var burada, aynı şekilde doktorları var. Isparta bunu çoktan hak ediyor." 1.1 milyarlık liralık yatırımla, Isparta Şehir Hastanesi’nde sağlık, konfora kavuştu. 800 yatak kapasitesine sahip hastanede 324’ü tek, 150’si ise iki kişilik odalarda hizmet veriliyor. Hastanede 20 ameliyathane, 131 yoğun bakım ünitesi bulunuyor. Isparta, şehir hastanesine kavuşan üçüncü şehir oldu. 

Sağlıkta son teknoloji

Vatandaşlara ‘ücretsiz’ sağlık hizmet veren Isparta Şehir Hastanesi’nde, Sağlık Bakanlığı 25 yıl boyunca kiracı olarak yer alacak. Projenin 12 ay, 12 günde tamamladığını söyleyen Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, "Sağlık sistemine en son teknoloji kazandıran bir projenin içinde yer almaktan gurur duyuyoruz" diye konuştu. 

1.528 kişiye istihdam

 Toplam 221.353 metrekarede 4 blokta, 20 ameliyathane, 131 yoğun bakım ünitesi, 167 poliklinik.

 Toplam 1.528 kişilik istihdam.

 Her biri 24 metrekare 324 tek, her biri 30,3 metrekare 150 çift kişilik oda.

 Toplam yatak kapasitesi 800.

 Tüm odalarda WC ve duş, elbise dolabı, buzdolabı, TV, çalışma masası, yatak başı okuma ışığı, özel doktor lavabosu, gözleri yormayan bağımsız led aydınlatma, açılabilir yatak olan refakatçi koltuğu.

297 araçlık açık, 1.607 araçlık kapalı otopark, helikopter pisti.

Toplam 672 kişilik 3 yemekhane, 280 kişilik 4 kafe, 160 kişi kapasiteli konferans salonu ve 4 mescit.

 İngilizce ve Arapça bilen elemanlar. 

 Eskişehir ve Tekirdağ sırada

Yatırım atağırda şehir hastanelerinin payının 3 milyar 900 milyon lirayı bulduğuna dikkat çeken Akın, "Aralık 2017’de 1 milyar 750 milyon liralık bir yatırımla Eskişehir Şehir Hastanesi’ni hizmete açmış olacağız. Tekirdağ Şehir Hastanesi de Nisan 2018’de devreye girecek" dedi.

Sağlıkta en önemli hamle

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, halk oylamasına gidilirken, şehir hastanelerine ilişkin bazı iddialar ortaya atıldığını belirterek, "Şehir hastanelerinin özel sektörün hastaneleri olduğu dedikoduları tamamen asılsız ve yalandır. Burada patron Sağlık Bakanlığı'dır. Şirket veya şirketler, diğer hastanelerde olduğu gibi kamuya hizmet eder, ödemeler kendilerine yapılır" dedi. Akdağ, şehir hastanelerinin 'Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın ikinci dönemi ve hastanecilik açısından en önemli hamle olduğunu belirtti. Akdağ, "İkinci bir dedikodu ise bu şehir hastanelerinin ücretli olduğu yönünde" dedi.

SGK'nın küçük bir katkı payı

Akdağ, şöyle devam ett: "Hastanelerimizde SGK'nın koyduğu küçük bir katkı payı var. O da normal bir devlet hastanesinde 6 lira, eğitim hastanesi ise 7 lira. Bunun sebebi de basit bir hastalık için hastanelere gidilmesine mani olmak, gerçekten ihtiyacı olan vatandaşın ihtiyacını kolaylaştırmak."

Deprem izolatörü var 

Dev  tesis yine Türkiye’nin ilk deprem izolatörlü şehir hastanesi olarak öne çıkıyor. Sistem sayesinde; olası bir deprem anında, sarsıntının etkisi azaltılarak hastanedeki çalışmaların aksamadan devam etmesi sağlanıyor.

'Anne oteli' uygulaması

Isparta Şehir Hastanesi’nde öne çıkan bir başka özellik de ‘anne oteli’ uygulaması. Yenidoğan ve yoğun bakımda bebeği tedavi gören annelerin ve özellikle şehir dışından gelen hastaların konaklaması için özel bir alan oluşturulmuş durumda.