Başbakan Yıldırım: Memuru enflasyon mağduru yapmayız

Başbakan Yıldırım, toplu sözleşme görüşmelerinin sonuna yaklaşılırken memurların gönlüne su serpti: Memuru enflasyonun altında bir ücrete mahkum etmeyiz.

Milyonlarca kamu çalışanı ve memur emeklisinin 2018 ve 2019 yılı maaş zamlarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinde son güne gelindi. 1 Ağustos’ta başlayan görüşmelerde hükümet geçen hafta 2018 ve 2019 yılları için altı aylık dönemler itibarıyla yüzde 3+3’lük zam teklifinde bulunmuştu. Memur-Sen teklifi müzakere edilemez bulduğunu belirterek “Teklife kapalıyız” açıklamasını yapmıştı. 3.9 milyon kamu çalışanı ve 1.2 milyon memur emeklisini ilgilendiren görüşmelerde yasal olarak son tarih 21 Ağustos. Yani taraflar bugün gece yarısına kadar uzlaşamazsa hakem heyeti devreye girecek ve iki yıllık dönemi kapsayan zam oranlarını belirleyecek. Önceki gün Singapur'a hareketi öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan Binali Yıldırım, kamu çalışanlarıyla yürütülen toplu sözleşme görüşmeleri hakkında da açıklamalarda bulundu.  

KAYIPLARI VERECEĞİZ 

"Ümit ederiz ki bu hakeme ihtiyaç kalmadan makul bir seviyede anlaşma sağlanır" ifadesini kullanan Başbakan Binali Yıldırım, şunları kaydetti: "Tabii sendikaların görevi, alabildiğince çok fazla imkan almak. Memurlar veya temsil ettikleri çalışanlar adına bizim görevimiz de hesapları denk düşürmek. Gönlümüz çok arzu eder, çok çok fazla verelim ama şartlar ortada bölge şartları ortada dünya şartları ortada. Şu bilinmelidir; memurlarımızı, çalışanlarımızı enflasyonun altında bir ücrete mahkum etmeyeceğiz. Enflasyon kayıplarını vereceğiz. Hatta bazı birtakım yan imkanlarla bunun üzerinde de bazı imkanları sağlamış olacağız."

Memur-Sen: Kritik bir süreçten geçiliyor 

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın da, Türkiye'de 3.2 milyon kamu görevlisi ve 1.9 milyon memur emeklisi olduğunu belirterek, her dört kişiden birini doğrudan ilgilendiren çok kritik bir süreçten geçildiğini ifade etti. Bu süreçte kamu görevlilerinin açlık ve yoksulluk sınırından çıkarak Türkiye'nin artan refah seviyesine uygun ücret almalarını sağlamak için çalıştıklarını ifade eden Yalçın "Biz istiyoruz ki, emeğin maaş rakamlarını enflasyon canavarı değil milletin adamı yükseltsin" dedi.