Başbakan Binali Yıldırım, önceki gün Çankaya Köşkü'nde medya temsilcileriyle bir araya geldiği iftar programında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Başbakan Yıldırım, bir basın mensubunun Kredi Garanti Fonu (KGF) ile ilgili olarak piyasaya ciddi bir para çıkışı olduğu fakat bankaların 'cepte para kalmamasına' ilişkin endişeleri bulunduğunu belirterek, "Bununla ilgili Merkez Bankası devreye girer mi? Merkez Bankası özel sektör borçlarının hafifletilmesi konusunda devrede olabilir mi?" şeklindeki sorusuna karşılık da bankalarla ilgili bir sıkıntının bulunmadığını kaydetti.
Rahat rahat yatırım yapın
Bankaların sermaye yeterlilik oranlarının rekor seviyede olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Asıl, KGF teminatlı kredi kullanımı olmasaydı o zaman büyük sıkıntı yaşayacaklardı. Takibe düşen kredilerin miktarı artacaktı, firmalar nakit sıkıntısından batmayla karşı karşıya kalacaklardı. Bütün bu tedbirler alındı ve işler yoluna girdi. Artık önümüzde seçim de yok. Öngörülemeyen bir süreç de olmadığı için rahat rahat uzun vadeli planlarını, yatırımlarını yapabilirler. Birçok gösterge olumlu gidiyor. Dövizle, borsayla ilgili sanayi üretimi artışı, tüketici güven endeksi, birçok gösterge hep lehte" dedi.
MERKEZ GEREKENİ YAPAR
Başbakan Yıldırım, ekonomiye yönelik açıklamalarına şöyle devam etti: "Uluslararası piyasadan da iç piyasadan da olumlu mesajlar geliyor. Nakit, sermaye ihtiyacı doğarsa bunun da çözümü var. Merkez Bankası şartlar icap ettirdiği zaman gereken adımları atar. Her şey yolunda."
Almanya gerginliği yapay
Yıldırım, Alman firmalarından otomotiv sanayicilerine "Aradaki sıkıntılardan dolayı, birkaç yıl çalışamayacağız" yönünde mektupların gittiğinin belirtilmesi üzerine, "Buradaki gerginlik yapay. Biraz konjonktürel sebeplerden. İlişkilerimize hasar vermemeli" dedi.
Kimse 'zeytin hamisi' kesilmesin
Başbakan Yıldırım, öte yandan zeytin üretim alanının, 2017 başında 845 bin hektara yükseldiğine dikkati çekti. Zeytin ağacı sayısının da 101 milyon 600 binden, 173 milyona yükseldiği bildiren Yıldırım, "Yani kimse 'zeytin hamisi' kesilmesin, zeytinlerin sahibi burada" dedi. Zeytinyağı üretiminin de 600 bin tondan 1 milyon 730 bin tona yükseldiğine işaret eden Yıldırım, Türkiye'nin sofralık zeytin üretiminde dünya ikincisi, zeytinyağı üretiminde de dünya beşincisi olduğunu kaydetti.