Barselona'da yerli ve milli teknoloji şovu

Dünyanın en büyük mobil endüstri fuarı MWC, savaşın gölgesinde Barselona'da kapılarını açtı. Türkiye'nin 30 firmayla adeta çıkarma yaptığı fuara; 6G, bulut teknolojileri, yapay zeka ve metaverse damgasını vurdu.

YAŞAR KIZILBAĞ / BARSELONA

Dünyanın en önemli mobil teknoloji fuarları arasında yer alan Mobile World Congress (Mobil Dünya Kongresi) Barcelona Fuarı'na (MWC 2022) Türk şirketleri çıkarma yaptı. Pandemi ve savaşın gölgesindeki fuara, 155 ülkeden 1.500 şirket stant açarken, 30 Türk şirketi yerli ve milli ürünlerini dünya pazarına açtı. Fuarda İstanbul Ticaret Odası'nın organize ettiği milli katılımla 22 şirket yer alırken, diğer salonlarda ise Türk Telekom, Vestel, Vodafone Türkiye gibi 8 dev teknoloji şirketi gövde gösterisi yaptı. Rusya'nın milli katılımının engellendiği fuara CloudNet, 5G, 6G, Her Şeyin İnterneti, fintech, ileri yapay zeka (AI), Metaverse gibi yeni teknolojiler damga vurdu. 3 Mart'a kadar sürecek fuarın, 2019'da yakaladığı 109 bin ziyaretçi sayısına ulaşması bekleniyor.

YARIŞTA BİZ DE VARIZ

22 şirketi fuara taşıyan İTO Başkanı Şekip Avdagiç, fuarın mobil çözümler arayan tüm endüstriler için çok önemli bir buluşma noktası olduğunu söyledi. Salgınla geçen iki yılın ardından dünyanın teknolojide yeni bir boyuta geçtiğini, Türkiye'nin de bu yarışta hızlı ve önde koştuğunu belirten Avdagiç, "Teknoloji endüstrisinin tüm yönlerini temsil eden 30 şirket ve kuruluşumuzla katıldığımız fuarda buna yakından şahit oluyoruz. Teknolojinin kucağına doğmuş genç beyinlerimizden ve girişimcilerimizden çok umutluyum" dedi.

METAVERSE ÇAĞRISI

Fuarda öne çıkan Metaverse dünyasına da dikkat çeken Avdagiç, "Türkiye'de şirketlerimiz 'benim metaverse stratejim ne' diye kendilerine sormalılar. Metaverse'te ne yapmam gerekiyor diye araştırmalılar. Yatırım Bankası JP Morgan'ın öngörüsüne göre yıllık geliri 1 trilyon dolara ulaşacak metaverse dünyasına katılmanın tam zamanı" diye konuştu. Türkiye'nin 2023'te 5G teknolojisini kullanmaya başlayacağına dikkat çeken Avdagiç, şunları anlattı: "5G teknolojisine milli imkanlarla geçmeye emin adımlarla ilerliyoruz. 5G, sağlık-bakım, otomotiv, havacılık ve imalat endüstrileri için daha birçok kullanım alanı açacak. Geleceğin dünyasının neye benzeyeceğini 5G belirleyecek." Fuarda 6G temalı toplantıların da dikkati çektiğini kaydeden Avdagiç, big data, otomasyon, holografik var olmayı içeren robotik sistemler, kuantum bilgisayarları ve robotların çağının başladığını kaydetti.

AKŞAM Ekonomi Müdürü Yaşar Kızılbağ, İTO Başkanı Şekip Avdagiç'le konuştu.

KİM, NEYİ SERGİLİYOR?

6A'ya teknoloji geliştiriyor: Fuara katılan C2Tech firmasının yetkilileri, 5G'ye dönük uydu iletişimi sistemleri geliştirdiklerini anlatarak, "Turkcell ile çalışıyoruz. Türk Telekom ve Vodafone ile görüşüyoruz. Yurtdışına ilk kez uzay teknolojisini ihraç ettik. Turksat 6A'nın ana yüklenicilerinden biriyiz. Aselsan ile teknoloji geliştiriyoruz" dedi.

İnternet kotalarına özel ürün: Fuara katılan yerli firmalardan biri de İ2i System oldu. En son Türk Telekom ile bir işbirliği anlaşması yapan İ2i System, internet kotalarına özel ürün geliştiriyor. Şirket, yurtdışına açılmayı da hedefliyor.

Atıktan organik gübre: Tarım teknojilerinin de sergilendiği fuarda, Genema Firması ilgi odağı oldu. Geliştirdikleri sistemin patentini de aldıklarını da belirten şirketin ortağı Dr. Sinan Öğün, "Tüm organik atıkları 24 saatte sıfır sera gazı salınımıyla mikrobiyel organik gübreye çeviriyoruz. Organik olmayan atıkları da yakıt yaparak enerjiye çeviriyoruz. Onun da bacasından karbondioksiti alıp organik gübrenin içine bağlıyoruz. Günde bir ton ila 1000 ton atığı dönüştüreceğiz. Maltepe'de pilot proje başlattık. Tarım işletmeleri, fabrikalar, belediyelerle çalışacağız" dedi.

SEBA İLK KEZ TİCARİLEŞTİRİLDİ

Türk Telekom, grup şirketi Argela'nın ABD iştiraki Netsia ile birlikte ONF bünyesinde geliştirdiği SEBA'nın (Yazılım Tanımlı Fiber Genişbant Erişim Sistemi) gösterimini, GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde gerçekleştiriyor. Şebeke teknolojilerinde stratejik üstünlük sağlayacak olan SEBA ziyaretçilere canlı olarak tanıtılıyor. SEBA, yazılım tabanlı bulut bilişim teknolojileriyle telekom operatörlerinin sanal sunucuları üzerinde çalışarak, donanım altyapı maliyetini azaltıp kaynak tasarrufu sağlıyor. Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, SEBA'yı ilk kez ticari olarak deneyimleyen operatör olduklarını hatırlatarak, "Türkiye'nin sesi olmayı sürdüreceğiz" dedi.

SERVİS ÇAĞIRMA DÖNEMİ BİTTİ

Vestel, fuarda nesnelerin interneti alanında geliştirdiği son ürünleri sergiliyor. Vestel'in smart ürünlerde ihracata başladığını belirten Vestel Dijital Strateji ve Nesnelerin İnterneti Başkanı Selahattin Köksal, bu ürünlerin özelliklerini şöyle anlattı: "Klima, fırın ya da buzdolabında arıza olduğunda bunun bildirimi direkt Vestel'e geliyor. Siz servisi aramıyorsunuz. Ayrıca cihazı uzaktan kullanabiliyorsunuz. Elektrik faturası arttıkça cihaz sizi uyarıyor. Ürünlerimizin yüzde 80'i smart ürünlerden oluşuyor." Teknopark İstanbul'da, fuara İTO'nun destekleriyle Teknopark içinde yer alan 4 firma ve 2 kuluçka firması katıldı. Teknopark kuluçka bünyesinde yer alan Quantumwifi firmasının CEO'su Ali Sayıntı, ürettikleri ev içi kablosuz bağlantı performans ölçümü cihazını tanıttı.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN İKİ ÖNEMLİ ANLAŞMA

Çevresel, sosyal etkisini pozitif yönde artırmak için çalışmalarına hız katan Turkcell, Mobil Dünya Kongresi'nde sürdürülebilirlik alanında Huawei ile stratejik işbirliği anlaşmalarına imza attı. Sürdürülebilir dünyaya katkı sağlayacak bu işbirlikleri, enerji verimliliğini artırmadan yenilenebilir enerjiye kadar farklı başlıkları kapsıyor. Uluslararası teknoloji şirketleri le gerçekleştirilen işbirlikleri yle Turkcell, 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefine doğru yeni adımlar attı.

REKABET İÇİN ÖNEMLİ

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu imzalanan işbirliği anlaşmalarına ilişkin şunları ifade etti: "Sürdürülebilirlik konusunda attığımız adımlar; bir yandan ülke emisyonlarını azaltmaya katkı sağlarken, diğer yandan yeni ürün, hizmet ve istihdam alanlarının tasarlanmasına olanak sunacak. Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü koruyabilmesi, iklim değişikliği konusunda atacağımız seri adımlara bağlı. Ülkemizde her sektörde, her alanda yenilikçi ve bu dönüşüme katkı sağlayacak somut adımlara ihtiyaç duyuyoruz." İmzalanan iyi niyet anlaşması, Turkcell'in sürdürülebilirlik ve enerji tasarrufu vizyonuyla uyumlu olacak şekilde Huawei'nin düşük karbon teknolojisine sahip, enerji verimliliği yaratacak çözümlerini şebekesinde denemeyi amaçlıyor. İşbirliklerinin artırılması için çalışmalar sürecek.

KONUT VE KURUMLARA YENİ NESİL GÜNEŞ ENERJİSİ

İmzalanan ikinci anlaşma ise güneş enerjisi alanındaki faaliyetleri kapsıyor. Sürdürülebilirlik trendlerine olan eğilimin ve ilginin artması ile dünyada da büyük bir pazar haline gelmiş olan ve Türkiye'de de önemli bir pazar haline geleceği düşünülen güneş enerjisi alanında imzalanacak iyi niyet protokolü kapsamında Turkcell Enerji ile Huawei, mesken ve kurumsallara ait lokasyonlara güneş enerji projelerinin kurulması, müşterilerin ihtiyaçlarına basit ve etkili çözümler üretilmesi, yetkin bir iş modelinin yaratılarak müşterilere kaliteli hizmet sunulması gibi konularda işbirliğine ve görüşmelere açık olacaklarını taahhüt etti.