Barselona'da cihazların yanında ticaret savaşı da ikiye katlanıyor

Dünya Mobil Kongresi (MWC-2019) Barselona’da başladı. Katlanabilir ve 5G uyumlu telefonların dikkat çektiği fuara ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşı da damga vurdu.

Özgül ÖZTÜRK

Dünyanın en büyük teknoloji fuarlarından Mobile World Congress (MWC-2019) bu yıl ‘Akıllı Bağlantı’ temasıyla İspanya’nın Barselona şehrinde başladı. 204 ülkeden 107 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen fuara 100 binden fazla telekom yöneticisi, mobil endüstri uzmanı, analist geldi. Fuarda yıllardır hazırlığı yapılan katlanabilir ve 5G uyumlu telefonlar görücüye çıktı. Geleceğin teknolojisi olarak görülen 5G’nin faydalarının yanı sıra altyapısının güvenliği kongrede tartışmaya açıldı.

ABD'DEN AVRUPA'YA BASKI

ABD ile Çin arasındaki “mobil internet altyapıları” mücadelesine  Barselona’da da sürdü. Washington, Avrupalı müttefiklerine, Huawei altyapılı 5G ağını kullanmamaları için çağrı yapmak üzere geniş bir delegasyonu kongreye gönderiyor. Bilindiği gibi, ABD, Pekin yönetiminin, istihbarat için Huawei ürünlerini kullanabildceğini savunurken, Çinli şirket ise bu iddiayı reddetmişti.

Huawei'nin katlanabilir cihazı Mate X.

Dikkat çekenler

Çinli Oppo ilk katlanabilir telefonunun prototipini tanıttığı fuarda Nokia 5 kameralı telefonu Nokia 9 PureView’i tanıttı. Telefonun fiyatı ise 699 euro. Huawei de ilk katlanabilir telefonunu görücüye çıkardı. Xiaomi 5G’li ilk akıllı telefonu Mi MIX 3 5G’yi teknoloji tutkunlarının beğenisine sundu. 

Türk şirketler rekabete giriyor

Fuarda, İTO’nun düzenlediği Türkiye milli iştiraki ve ikili görüşme platformunda 29 firma yer aldı. İTO Başkanı Avdagiç: “B2B yarışında havayolu ve kargoda yeni bir model geliştirmezsek, küresel rekabette olmamız ihtimal bile değil” dedi.