AA
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), Bankaların Kıymetli Maden Alım Satımına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te yaptığı değişiklikler, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi
AA'nın haberine göre yönetmelikte yapılan değişiklikler kapsamında, bankaların alım ve satımını yapabilecekleri kıymetli madenlere ilişkin bölüme yeni bir madde eklendi.
Eklenen maddeye göre, bankalar, bankalar adına kıymetli maden değerleme ve toplama hizmeti veren anlaşmalı kuyumcular ve kıymetli maden eksperleri tarafından banka müşterilerinin altın cinsinden mevduat, özel cari, katılma hesaplarına alacak kaydetmek üzere toplanan fiziki altınlar, asgari olarak milyem değerleri üzerinden değerlenecek.
Değerleme işlemine ilişkin içeriğinde asgari olarak değerlemeye konu her bir parçanın ayırt edici ya da tanımlayıcı ibaresi, gram cinsinden ağırlığı, ayarı, dönüşümünde kullanılan milyem değeri ve dönüşüm sonrası gram cinsinden ağırlığı ile tüm parçaların dönüşüm sonrası gram cinsinden toplam ağırlığının yer aldığı teslim tutanağı düzenlenecek.
Bu tutanağın bir örneği de müşteriye verilecek.
Milyem değeri, altın saflığının 1.000 üzerinden değerlendirmesi olarak açıklanıyor. Bu değerin hesaplanabilmesi için altından yapılan maddenin içerisinde bulunan saf altın kütlesi, toplam kütleye bölünerek 1.000 ile çarpılıyor.
Yönetmelikte yapılan değişiklikle bankaların topladıkları fiziki altınlar için ayar ve ürün bazında belirlenen milyem değerleri şöyle:
Ayar
Ürün
Milyem
24 Ayar
Darphane Ürünleri
0,995
24 Ayar
BİAŞ Listesinde Yer Alan Rafinerilerin Ürünleri
0,995
24 Ayar
BİAŞ Listesinde Yer Almayan Rafinerilerin Ürünleri
0,992
22 Ayar
Darphane Üretimi Ziynet
0,912
22 Ayar
22 Ayar Bilezik
0,910
22 Ayar
Muhtelif Hurda Altın
0,907
21 Ayar
Muhtelif Hurda Altın
0,855
18 Ayar
Muhtelif Hurda Altın
0,725
14 Ayar
Muhtelif Hurda Altın
0,555
8 Ayar
Muhtelif Hurda Altın
0,2975