Bankalardan borçlu şirketlere büyük fırsat 

‘Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması’ imzalandı. Türkiye Bankalar Birliği’nin açıklamasında “Uygulamanın amacı gelir-gider dengesi geçici olarak bozulduğu için borçlarını ödemekte zorlanan işletmelere destek olmak” denildi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması’nın imzalandığını ve dün itibarıyla uygulamaya girdiğini duyurdu. TBB, Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması hakkında yaptığı açıklamada, bankalar ve diğer finansal kurumların münferit veya birlikte, borçlarını ödemeye niyetli, ancak farklı nedenlerle edimlerini zamanında yerine getiremeyen müşterilerine, ödeme kabiliyetlerinin iyileştirilmesine destek olduğu belirtti. Açıklamada, her bir müşterinin mali durumu, ödeme gücü ve uzun dönem borçlu alacaklı ilişkisi ayrı ayrı ve özenle değerlendirilerek, bankaların müşterilerine kredi kanallarını açık tuttuğu, vade, ödeme ve teminat koşullarında esneklik sağladığı vurgulandı.

Yeniden yapılandırılıyor 

İç süreçleri devam eden banka ve diğer finansal kuruluşların kısa bir süre içinde anlaşmayı imzalamalarının beklendiği bildirilen açıklamada, Finansal Yeniden Yapılandırma uygulamasının amacının gelir-gider dengesi geçici olarak bozulduğu için borçlarını vadelerini ödemekte zorlanan işletmeleri desteklemek olduğu vurgulandı. Açıklamada, bu sayede, borçlarının yeniden yapılandırılması veya yeni bir itfa planına bağlanması sonucunda borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacağı tespit edilen işletmelerin ekonomik faaliyetlerinin sürdürülerek nakit akımlarının düzenlenmesine ve yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olunacağı ifade edildi. Bu arada protokol imzalandığı haberinin ardından banka hisselerine gelen alımlar arttı. 

Üretime, yatırıma istihdama katkı 

Açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi: “Bankacılık sektörü üretimin, yatırımın, ihracatın, ticaretin, istihdamın, büyümenin sürdürülmesi, varlık değerlerinin ve yatırımcı güveninin korunmasına azami ölçüde katkı sağlamaya devam edecektir.”