Bankalara faiz eleştirisi: Köstek değil destek olun

Bankaları eleştiren Rifat Hisarcıklıoğlu: “Faizlerini maliyetlerin üzerinde yükselterek, büyümeye destek değil, köstek oluyorlar.”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan bankalara yüksek faiz eleştirisi geldi. Bankaların uyguladığı yüksek kredi faizlerinin üretimin ve yatırımın önündeki en önemli engellerden biri haline geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Bankalar, kredi faizlerini maliyetlerindeki artışın çok üzerinde yükselterek, büyümeye destek değil, köstek oluyorlar. Faizleri kolayca artırma alışkanlıklarına son vermeli” diye konuştu.

ARTIRIRKEN HIZLILAR

Hisarcıklıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, reel sektörün üzerindeki finansman yükünün azaltılması gerektiğini bildirdi. Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları ifade etti: “Kredi faizleri konusunda bankalardan daha sorumlu bir yaklaşım bekliyoruz. Zamanında faiz indiriminde zorluk çıkaran bankalar, iş faiz artırımına geldiğinde gayet hızlı hareket edebiliyorlar. Sadece kendi gelirleri odaklı düşünmeyi bırakıp, ellerini taşın altına koymalılar.” 

REEL SEKTÖRE SIRT DÖNMEYİN

Bankalara “Reel sektöre sırtınızı dönmeyin, hep bana olsun demeyin” çağrısında bulunan Hisarcıklıoğlu, açıklamasına şöyle devam etti: “Rekabetçi firmalarımızı ve girişimcilerimizi destekleyelim ve ayakta tutalım ki büyüme ve ihracat kapasitemizi koruyalım ve sağlıklı şekilde artıralım. Böylece pandemi sonrası yeniden ve hızla ayağa kalkalım, küresel yarışta geride kalmayalım.”