Bankalara 3.2 milyar fahiş ücret cezası... Tüketiciden fazla ücret almışlar

Bakanlık tarifenin üstünde EFT, havale, ATM kullanımı gibi kalemlerde tüketiciden fazla ücret alan bankalara 3.2 milyar lira ceza kesti. Fazla tahsil edilen ücretin iadesi için de çalışma başlatıldı.

Akşam Gazetesi

Ticaret Bakanlığı, denetimleri sonucunda tüketicilerden fazla ücret, masraf ve komisyon tahsil eden banka ve finansal kuruluşlara 3 milyar 184 milyon 471 bin lira ceza kesti. Banka bilançolarında faiz dışı gelirler başlığı altında toplanan bu kalemlerde son dönemdeki artış şikayet konusu olmuştu. Verilere göre Türk bankacılık sektöründe sadece 2022 yılında 338 milyar TL olan faiz dışı gelirler geçen yıl sonu itibarıyla yüzde 130 artışla 777 milyar liraya ulaşmıştı.

MAĞDUR ETTİLER

Bakanlık müfettişlerince yapılan denetimlerin detaylarına yer verilen açıklamada "Finansal kuruluşlarca EFT, havale, FAST, kıymetli maden ve uluslararası fon transferi, başka finans kuruluşlarının ATM kullanımı, kiralık kasa işlemleri ile nakit avans ve taksitli nakit avans işlemlerinde tüketicilerden fazla ücret tahsil edilmesi, üçüncü kişilere ödenen tutarlardan daha fazla masraf ve komisyonun tüketicilere yansıtılması, ayrıca uygulamaya konan ücret değişikliklerinin bildirilmemesi şeklindeki uygulamalarla tüketici mağduriyetine sebebiyet verildiği tespit edilmiştir" denildi.

BAKANLIĞIN REKORU

Açıklamada tüketicilere yaşatılan mağduriyetler dolayısıyla denetim kapsamına alınan finansal kuruluşlara 3.2 milyara yakın ceza kesildiği belirtilirken bu rakam Ticaret Bakanlığı'nın tek kalemde kestiği en büyük ceza özelliği taşıyor. Bakanlık bu yılın ilk sekiz ayında reklam ve haksız ticari uygulama denetimi, ürün güvenliği kapsamında yapılan piyasa gözetimi ve denetimi, fiyat etiketi denetimi sonucunda denetim faaliyetleri kapsamında 2024 yılının ilk 8 ayında toplamda 815.3 milyon lira idari para cezası kesmişti.

BOLAT: CEZALAR AFFEDİLMİYOR

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, fahiş fiyatlarla mücadele kapsamında kesilen cezaların affedilmediğini söyledi. Katıldığı A Haber'de soruları yanıtlayan Bakan Bolat, "Reklam Kurulu aldatıcı reklamlarla uğraşır. Reklam Kurulu 2024 yılı içinde 1542 dosyada aldatıcı reklam bulgularını tespit ederek 206 milyon lira idari ceza ve reklama erişim yasağı getirdi. Cezaların 10 kat artırılması söz konusu" dedi. Fahiş fiyatlara ilişkin ise Bolat, "Fahiş fiyata karşı 9.5 ayda 340 bin firmaya denetim yapıldı. Kurallara uymayanlara cezalar kesiliyor. Peşin ödemede yüzde 25 indirim uygulaması var. Uzlaşma indirimi gerçekleşebiliyor ama cezalar affedilmiyor" açıklamalarında bulundu.

FAZLA ÜCRET İADE EDİLECEK

Bakanlıktan yapılan açıklamada "Bu finansal kuruluşlar tarafından fazla tahsil edilen ücretlerin tüketicilere iadesine yönelik gerekli çalışmalara da başlanmıştır. Bakanlık olarak finans sektörünün mevzuata uyum durumlarının kontrolüyle birlikte hem vatandaşlarımızın menfaatlerini korumak, hem de tüketici memnuniyetini sağlamak adına çalışmalarımız azami hassasiyetle devam etmektedir" denildi.