Bankalar fintek ve e-ticaret şirketlerine yoğunlaşacak

Türk bankacılık sektörü e-ticaret siteleri ve finteklerle yeni bir döneme hazırlanıyor. TBB Başkanı Alpaslan Çakar “Hem fintek hem de e-ticaret platfomlarıyla daha yoğun işbirlikleri yapılacak. Bu sizi daha çevik yapacak” dedi.

Uludağ Ekonomi Zirvesin'de 'Bankacılığın Geleceği' oturumunda salgın döneminden başarıyla çıkan bankacılık sektörünü gelecekte nelerin beklediği konuşuldu. Zirvede konuşan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, bankaların fintek ve e-ticaret şirketleriyle işbirliklerinin artacağını belirterek "Bu, bankacılık sektörünü daha da çevik hale getirecek" dedi.

ŞUBESİZ BANKALAR YOLDA

Çakar, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz ekonomisi ve bankacılık sektörümüz de dış etkenlere bağımlı. Önümüzdeki dönemde nüfus ve demografik değişim, gelir ve ticaret dengesini de değiştirecek. Geleceğe hazırlanmak adına gelişmekte olan ülkeler gençlere yatırım yapmalı. Ayrıca teknoloji de her alanda değişikliklere neden oldu. Bunlar tüm sektör ve ülke ekonomilerini değiştiriyor. Pandemiyle birlikte nakit kullanımı azaldı. E-ticaret payının artmasıyla da önemli değişiklikler yaşandı. Önümüzdeki dönemde dijital bankacılıkta çıkacak yeni yönetmeliklerle sektörümüz de dönüşüme uğrayacak ve artık tamamen şubesiz bankalar görmeye başlayacağız" diye konuştu.

İŞBİRLİKLERİ ARTACAK

Alpaslan Çakar, şunları söyledi: "Yakında çıkacak düzenleme ile tamamen şubesiz bankacılık sistemi devreye girecek ve hem finteklerle hem de e-ticaret platfomlarıyla daha yoğun iş birlikleri yapılacak. Bugüne baktığımızda ödemeler hızlı ve kolay hale geldi. Bununla beraber iş hacimleri daha da arttı. Daha küçük şubeler olan butik yapılar, dijital sistemlerle insansız bankacılık ortamı sağlanarak desteklendi. Sonuç olarak makinelerle iletişimi sürdürecek istihdam artışı gelecek. Teknoloji şirketleriyle daha fazla çalışıp, daha fazla yatırım yapmamız gerekecek."

%95'İ ŞUBE DIŞINDAN

Aynı toplantıda konuşan Citibank Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su Emre Karter, "Bazı bankacılık hizmetleri ya değişecek ya da tamamen ortadan kalkacak. Bankacılık gelecekte iki kulvarda yarışacak: Mevcut şube yapısının dijital platformlara entegrasyonu ve diğer bankacılık dışı dijital platformlara olan entegrasyonu" şeklinde konuştu. Akbank CEO'su Hakan Binbaşgil de "Müthiş bir dijitalleşme süreci geçirdik ve hâlâ da devam ediyoruz. Yeni bankacılık sistemlerinin gelmesi bizi bu rekabette diri tutacaktır. Artık yüzde 95'e yakın işlem şube dışında gerçekleşiyor" ifadelerini kullandı.

DİJİTAL BANKACILIKTA TÜRKİYE ÖNCÜ

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici de, "Türkiye ile ilgili bir algı var ve değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yurtdışında dijital bankacılıkta patlama yaşanıyor deniliyor ama aslında tam tersi. Türkiye zaten bu alanda dünya öncüsü. Örneğin en basitinden Batı'da bir hesap açma süresi kısa süre öncesine kadar haftalar bulabiliyordu. Ancak Türkiye'de altyapı o kadar iyi ki süreçler uzun bir süredir minimumda yapılabiliyor. Dijital altyapı konusunda dünyada birinci ligdeyiz" diye konuştu.

FİNTEKLER REKABETE OLUMLU KATKI YAPIYOR

Garanti BBVA Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su Recep Baştuğ, farklı fintek şirketlerinin artık bankacılığın her alanına dokunabilir olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bunlar, bizim verdiğimiz hizmetleri verebiliyorlar. İkinci versiyon ise henüz Türkiye'ye gelmedi ama 2022'de ilgili düzenlemeler yapıldığında bunları da göreceğiz. Bu yeni bankalar az sayıda konuya daha detaylı bir şekilde odaklanacaklar ve müşterilere kolaylığın yanı sıra basit bir deneyim de sunacaklar. Bizler aynı esnekliği gösteremezsek rekabette zorlanacağız. Bankacılığın elindeki en önemli silah, mevcut verilerimiz. Bunları iyi kullanabilirsek süreci daha iyi atlatabileceğiz. Bizce finteklerden gelecek bu rekabet, bankacılık sektörünü yukarıya çekecek ve tüm sektörün kalitesine olumlu katkı yapacak. Biz hazırız ve rekabet bizim alanımızda olacak."