Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, finans sektöründe ihtisas mahkemelerine açık ve net ihtiyaç olduğunu ifade etti. Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 59. Genel Kurul Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, toplantıya katılan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben'in bankacılık sektörünün sorunlarını ortaya koyduğunu belirterek, taleplerinin son derece makul olduğunu kaydetti.
İŞİN GERÇEĞİ FARKLI
Şimşek, bankacılık sektörünün sağlıklı yapısının devam etmesinin çok kritik olduğunu ifade ederek, "Maalesef finansal okuryazarlık Türkiye'de sınırlı olduğu için, bankalar kâr açıklıyorlar, 'Birinci çeyrekte şu kadar milyar kâr ettiler'. Ondan sonra herkes diyor ki 'Ya bu kadar kâr ettiler, biraz daha bunlar zapturapt altına alın'. Ancak işin gerçeği farklı" dedi. Özkaynağın, ne kadar kaynak, faaliyet üzerinden, ne kadar para kazanıldığının önemli olduğunu bildiren Şimşek, "Burada da artık kritik eşiklere gelmiş durumdayız. Kârlılık oranı yüzde 11'in altında" diye konuştu.
DÖNÜŞÜMÜ BAŞARI HİKAYESİ
Şimşek, bankacılık sektörünün bazı düzenlemelerden şikayetçi olabileceğini, bunu saygıyla karşıladıklarını belirterek, "Tabii ki bankacılık sektörü imkânları çerçevesinde reel ekonomiyi destekleme noktasında önemli bir fonksiyon görmüştür ve dönüşüm anlamında büyük başarı hikâyesidir" dedi.
Bilançoyu büyütmek gerekiyor
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın da, sektör bilançosunu büyütmek gerektiğini belirtti. Aydın, şunları söyledi: "Yeni kredi vermek için aktifi büyütmek şart. Kredi büyümesinde şu anda yüzde 15'in aşağısına geliyoruz, proaktif yaklaşımların artık normalize edilmesini bekliyoruz. Proje finansmanının yüzde 50'si enerji sektöründe kullanılan kredilerden oluşuyor. Sorunlu kredilerin oranı yüzde 3,4 seviyesinde, bu makul bir seviye. Mevduat kaynağının kalitesinin tekrar tartışılıyor olması lazım."
Finansta ihtisas mahkemeleri lazım
Şimşek, şöyle devam etti: "Aslında finans sektöründe ihtisas mahkemelerine ihtiyaç olduğu açık ve nettir. Çünkü bazı uygulamalar maalesef yargıdaki aksaklıklardan da kaynaklanabilmektedir. Yani düzenlemeden amaçlananla uygulamada ortaya çıkan farklılık bunu kısmen yansıtmaktadır. Bankacılık ve finans sektörleri bizim öncelikli dönüşüm alanlarımız içindedir. Ve reel sektörle olan ilişkiler güçlü olmalıdır ki, Türkiye önünü görebilsin. Önümüzdeki dönemde atacağımız adımlar var. İnşallah sisteme daha kalıcı, daha uzun vadeli kaynak oluşturmaya devam edeceğiz."
Cari açık sıfırlanacak
Türkiye'nin cari açığına da değinen Başbakan Yardımcısı Şimşek, yapısal reformlarla bu açığı çok daha yönetilebilir bir düzeye, zamanla da sıfırlama noktasına gideceklerini, gidene kadar da bu süreci yönetmeleri gerekti-