Bakırla birlikte tarihi gün ışığına çıkarıyor

Çanakkale'deki yatırımıyla 2.5 milyar dolarlık katot bakırın Türkiye'de üretilmesini amaçlayan Truva Bakır, İnkaya Mağarası kazılarına da sponsor oldu. Kazılarda 86 bin yıl öncesine ait buluntular çıkarıldı.

SERDAR SAĞLAM

Çanakkale'de doğal kaynakları ekonomiye kazandırmak için yatırımını sürdüren Cengiz Holding iştiraki Truva Bakır, bölgenin en önemli tarihi çalışmalarından biri olan İnkaya Mağarası kazılarına sponsor oldu. Geçmişi 86 bin yıl öncesine uzanan buluntularıyla, Anadolu'nun bugüne kadar keşfedilen en eski Paleolitik buluntu alanlarından biri olma özelliğini taşıyan Çanakkale'nin Çan ilçesindeki tarihi İnkaya Mağarası, sadece bölge ve Türkiye değil, tüm insanlık tarihine ışık tutacak.

KİLİT ÖZELLİKTE

İnkaya Mağarası'nın kayalık sisteminde 86 bin yıl öncesinden beri yaşamış olan insanlara ait kültür kalıntıları barındırdığını dile getiren İnkaya Mağarası Kazı Başkanı ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özer şunları söyledi: "İnkaya, Orta Paleolitik Çağ'da kuzey yarımkürede hüküm süren buzul dönemlerinde yaşayan insanların, Ortadoğu'daki Tabun, Amud, Kebara, Shanidar ile Avrupa'daki Krapina, Vindija, Saccopastore, Le Moustier ve Rodafnidia gibi buluntu yerleri arasındaki olası göçleri ve genetik/kültürel bağlantıları ortaya çıkarması açısından kilit bir konum özelliği taşıyor. Bugüne kadar yapılan kazılarda 20 binin üzerinde çakmaktaşı ve bazalt yontma taş aletleri ile bu aletlerin parçalarına ulaştık. Buluntuların ışığında, İnkaya Mağarası'nı farklılaştıran bir diğer yön, Türkiye'de devam eden mağara kazılarından elde edilen buluntularla benzerlik göstermemesi ve daha çok Balkan Paleolitiği ile ilişkilendirilebilecek olması. Genel beklenti, İnkaya kazılarıyla hem Batı Anadolu'daki fosil insan varlığının ortaya konulması hem de Anadolu ile Balkanlar arasındaki Paleolitik Çağ insanlarının karşılıklı göçlerini aydınlatması. Böylesine köklü bir geçmişe sahip olan İnkaya Mağarası'nın kazı çalışmalarına sponsoru Truva Bakır'a teşekkür ediyorum" diye konuştu.

İnkaya Mağarası Kazı Başkanı ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özer

90 MİLYON TON BAKIR CEVHERİ MEVCUT

Çanakkale'nin tarihten turizme, tarımdan sanayiye pek çok zenginliğe sahip olduğunu belirten Truva Bakır İşletme Müdürü Ünsal Arkadaş, "Türkiye'nin yıllık bakır ihtiyacı 500 bin ton civarında. Bunun yüzde 20'sini Türkiye'deki tek bakır izabe tesisine sahip; bizim de kardeş şirketimiz olan Eti Bakır karşılıyor. Halilağa Bakır Madeni sayesinde hem bölgenin ekonomik kalkınmasını desteklemeyi hem de Türkiye'nin bakır ihtiyacının karşılanmasına katkı sunmayı hedefliyoruz. Şu anda yatırım aşamasında olan tesisimizle 15 yıllık işletme dönemimiz boyunca toplam 90 milyon ton cevheri ekonomiye kazandırarak, ithal edilmekte olan 2.5 milyar dolarlık katot bakırın Türkiye'de üretilmesini sağlayacağız" dedi.

Truva Bakır İşletme Müdürü Ünsal Arkadaş

2 BİN KİŞİYE İŞ SAĞLAYACAK

Maden sahasının aynı zamanda önemli bir istihdam merkezi olmaya hazırlandığının altını çizen Arkadaş, şöyle konuştu: "İnşaat döneminde 2.000 kişinin çalışacağı tesisimizde işletme sürecinde 1.200 kişi çalışacak. En büyük kısmı yerel istihdam."