Bakanlıktan yeni vergi adımı! Beyan ve hasılat farkı % 20 olandan izah istenecek... Kimleri kapsıyor?

Restoran işletmecisi, kuaför ve diş hekimini de kapsayan kararla, beyan edilen ile hasılatı arasında % 20 fark bulunan mükelleften durumu izahı istenecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, işletmelerin vergi kaçırmasını önlemek için yeni uygulamayı hayata geçirdi. Buna göre beyan ettiği geliri ile hasılatı arasında yüzde 20 fark oluşan mükellefler izaha çağırılacak. Konuyla ilgili Gelir Vergisi Genel Tebliği dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kapsamda söz konusu mükelleflerin günlük hasılat tutarları, bir ayda 3'ten, bir takvim yılında ise 12'den az olmamak kaydıyla yapılacak yoklamalarla tespit edilebilecek. 1 Ocak 2025'ten itibaren yürürlüğe girecek bu düzenleme, Kurumlar Vergisi mükellefleri hakkında da uygulanacak.

KİMLERİ KAPSIYOR?

Tebliğ; restoran işletmecileri, kuyumcular, güzellik salonu işletenler, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi alanında hekimlik faaliyetinde bulunanlar, kuaförler, turizm amaçlı su sporları faaliyeti gerçekleştirenler, plaj işletmecileri, diş hekimleri, motorlu kara taşıtlarının periyodik bakımını yapanlar dahil çeşitli hizmetlerle uğraşan mükellefleri kapsıyor.