Bakanlık uyardı! Tatil hayali kâbus olmasın

Ticaret Bakanlığı uyardı! Turizm sezonu açılırken otel dolandırıcılığına dikkat. Aşılamanın hızlanıp normalleşme sürecine geçilmesiyle tatil planları yoğunlaştı. Ancak dolandırıcılar sahte otel tanıtımları yayınlıyor. Ticaret Bakanlığı da otel arayan tatilcileri kandırılmamaları için uyardı.

Ticaret Bakanlığı, tatil planlarında görülen artışla birlikte tüketicileri, sahte otel tanıtımlarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Özellikle, sosyal medya veya e-posta benzeri mecralardan ulaşan konaklama tekliflerinin doğruluğunun kontrol edilmesi, mağduriyet yaşanmaması açısından önem taşıyor. Bakanlık, vatandaşları dikkat etmeleri gereken hususlara ilişkin uyardı.

BELGELERİNİ KONTROL EDİN

Buna göre, tüketicilere, herhangi bir konaklama rezervasyonu yapmadan önce, tesisin Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan işletme belgeli olup olmadığını, tesis reklamlarında belirtilen yıldız sayısını kontrol etmeleri, bu konuda, "www.kulturturizm.gov.tr" ve "https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9579/turizm-tesisleri.html" adresli internet sitelerinden, seyahat acentelerine ilişkin bilgilerin doğruluğu konusunda ise "www.tursab.org.tr" internet sitesinden sorgulama yapılmaları önerildi.

ACENTELER DAHA GÜVENLİ

Mesafeli hazırlanan sözleşmelerde ise rezervasyon yapılan internet sitesinde yer alan adres, unvan ve iletişim bilgilerinin kontrol edilmesi, tesis veya seyahat acentesine ilişkin bu bilgilere yer verildiğinden emin olunması önemli. Rezervasyon yapılacak internet sitesinin Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ne (ETBİS) kayıtlı olup olmadığının kontrol edilmesi güvenlik açısından büyük önem taşıyor.

FİYAT İNDİRİMLERİNİ SORGULAYIN

Sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta gibi iletişim kanalları üzerinden sunulan tatil ve konaklama teklifleri üzerinden pek çok tüketici mağduriyet yaşıyor. Bu gibi durumlarda gelen teklifin içeriğinde yer alan tesis resimlerinin, kurumsal logo ve işaretlerin doğruluğu sorgulanmalı. Ayrıca, teklife ilişkin reklamdaki iletişim bilgilerinin sorgulanması veya telefonla aranarak teyit edilmesi gerekiyor.

ADLİ MAKAMLARA BAŞVURULMALI

Gerek yüz yüze gerekse mesafeli satışlarda alınan konaklama sözleşmesine ilişkin broşür veya bilgilendirme formu istenmesi de alınacak tedbirler arasında bulunuyor. Bazı internet sitelerinde gerçekleştirilen tanıtım faaliyetlerinde, turizm tesislerine ait resim, logo ve isimlerin kopyalanarak ve bazı değişiklikler yapılarak kullanıldığı görülüyor. Bu ve benzeri faaliyetlerle karşılaşılması durumunda tüketicilerin durumu adli makamlara bildirmesi güvenlik açısından önem taşıyor.