Bakanlık toplatma kararı aldı! Ailelerin kâbusu zombi oyuncaklara yasak

Çocuklar üzerindeki psikolojik etkileri nedeniyle gündeme gelen ‘Huggy Wuggy' karakteri görünümlü 2 oyuncağın piyasaya arzını yasakladı. Toplatma kararı alınan ürünler için para cezası da kesildi.

Ticaret Bakanlığı, çocuklar üzerindeki psikolojik etkileri nedeniyle gündeme gelen "Huggy Wuggy" karakteri görünümlü 2 oyuncağın piyasaya arzını yasakladı. Bakanlık yaptığı incelemede bu ürünlerin piyasadan toplatılması ve tüketicilerden geri çağırılması amacıyla duyuru yapılmasını ve ürünleri piyasaya arz eden firmalara da toplam 123 bin lira idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.

GÜBİS'TE İLAN EDİLDİ

Bakanlık aldığı bu kararlar öncesi söz konusu ürünlerden numune aldı. Yapılan testler sonucu bu ürünlerin toplatılmkası karara bağlanırken söz konusu uygunsuz ürünlerin bilgileri de guvensizurun.gov.tr" adresinden erişilebilen Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi'nde (GÜBİS) ilan edildi. Yaılan açıklamada, bakanlığın, hassas tüketici kitlesi olan çocukların ürünlerden kaynaklanan tehlikelerden korunması amacıyla gerek önleyici tedbirler gerekse denetimler yoluyla gerçekleştirilen çalışmaları hassasiyetle sürdüreceği bildirildi.

OYUNCAK ALIRKEN DİKKAT

Açıklamada, oyuncak satın alınırken dikkat edilmesi gereken hususlara da yer verildi. Buna göre, CE işareti bulunan ürünlerin satın alınması, ambalajında ve etiketinde üretici/ithalatçı bilgisinin bulunmasına dikkat edilmesi, uyarıların mutlaka okunması ve titizlikle uygulanması, çocuğun yaşına uygun ürünlerin satın alınması, 3 yaş altındakiler için oyuncak satın alınırken keskin kenarların, sivri uçların, küçük parçaların ve küçük topların bulunmamasına dikkat edilmesi, risklerden çocukların korunması için önem taşıyor.

İTALYANLAR YASAKLADI

Huggy Wuggy oyunu Mart 2022'den bu yana da Android ve IOS marketlerde satılıyor. Oyun İtalya'da 6 yaşındaki bir çocuğun 3 yaşındaki bir çocuğu oyundan etkilenip boğmaya kalkması ile yasaklanmıştı.

GÜVENSİZ ÜRÜNLER İLAN EDİLDİ

Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS)'nde ilan edilen "Huggy Wuggy" karakteri oyuncaklardan biri dikişleri çabuk açıldığı için, diğeri ise cırt bantları çabuk koptuğu için toplatma kararı alındı. Yayınlanan "Huggy Wuggy" oyuncakları dışında başka ürünler için de toplatma kararı verildi. Can oyuncak'ın ürünü olan tren şeklindeki pop-it, Tıpış marka bebek talk pudrası, baryum ve kobalt maddesi barındıran resim boyası da yer aldı.

ÇOCUĞUN PSİKOLOJİSİNİ ETKİLİYOR

Son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan dijital oyun karakteri Huggy Wuggy, çocuklar arasında oldukça popüler olmaya başladı. Çocukların boyunlarına sararak okula dahi götürdükleri Huggy Wuggy, çocukların psikolojisini etkiliyor. Huggy Wuggy ana özelliği, oyundaki Huggy Wuggy karakterinin insanları, özellikle de çocukları boğazından sıkarak ya da keserek öldürmeye çalışması. Uzmanlar çocukların "korku karakterine biat ettiğini" belirterek okullarda özellikle boğaz sıkma davranışlarındaki artışın ana nedenini buna bağlıyor.