Bakanlık o mirasçıların peşinde

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçmek amacıyla 367 bin 264 mirasçıya 3 ay içinde tarım arazi mülkiyetlerinde intikal işlemlerini tamamlamaları için tebligat gönderdi. Verilen sürenin sonunda mülkiyet devrinin tamamlanmaması halinde Bakanlığın arazileri üçüncü kişilere satılması için resen dava açabilme yetkisi bulunuyor

1

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarım arazilerinin  parçalanmasının önüne geçmek için birtakım tedbirlerin alınmasına yönelik talimat  verdi.

Tarım arazilerinin miras yolu ile bölünmesinin önlenmesi amacıyla  2014'te Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda yapılan değişiklikle mirasa  konu tarımsal arazilerde mülkiyet devrinin esas olduğu ve mirasçılar arasında  anlaşma sağlanması halinde mülkiyet devri işlemlerinin mirasın açılmasından  itibaren bir yıl içinde tamamlanması maddesi hükme bağlanmış, bu süre içinde  tamamlanmaması halinde Bakanlık tarafından mirasçılara Kanun hükümlerinin  uygulanması için 3 ay ek sürelerinin olduğu konusunda mirasçılara bulunulması  gerekliliği getirilmişti.

Bu kapsamda Bakan Çelik'in de talimatıyla 15 Mayıs 2014'ten sonra ölen  ve kanun gereğince 1 yıllık süre içinde intikal işlemlerini başlattığı tespit  edilen 73 bin 533 murisin 367 bin 264 mirasçısına 3 ay içinde intikal işlemlerini  tamamlamaları gerektiği konusunda tebligat gönderildi.

MİRASÇININ TEBLİGATTAN DOĞAN YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Gönderilen tebligat ile mirasa konu tarım arazilerinin mirasçılar  tarafından bir mirasçıya veya yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerini  karşılaması durumunda birden fazla mirasçıya devrini, noter senedi ile  kuracakları aile malları ortaklığına veya kazanç paylı aile malları ortaklığına  devrini, mirasçıların tamamının miras payı oranında hissedarı oldukları Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kuracakları limited şirkete devrini veya söz  konusu tarım arazilerinin tamamının mülkiyetini aynı anda üçüncü kişilere devrini  gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Mirasçılara verilen 3 aylık ek süre sonunda da mülkiyet devrinin  tamamlanmaması halinde Bakanlık, ilgili Sulh Hukuk Mahkemesi nezdinde arazilerin  istemde bulunan ehil mirasçıya, ehil mirasçı olmaması durumunda en fazla teklifi  veren istekli mirasçıya devrine, aksi halde üçüncü kişilere satılması için resen  dava açabilme yetkisine sahip.

Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce tarım arazilerinin korunması için  yürüttüğü uygulamalar çerçevesinde 1 Ocak 2015 itibarıyla 59 ilde 261 ilçede 4  bin 271 uygulama alanında çalışmalar yürütülüyor.

Türkiye'de 2010–2015 döneminde DSİ tarafından sulamaya açılacak  alanlar başta olmak üzere Türkiye genelinde 4 milyon 982 bin 785 hektar alanda  arazi toplulaştırma çalışması yapıldı. Bu sene için ise 2 milyon hektar alanda  arazi toplulaştırma yapılması amacı ile çalışmalar devam ediyor.

GAP Bölgesine bakıldığında Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis,  Batman, Mardin ve adıyaman'da 2014 sonu itibarıyla 2 milyon 430 bin hektar alanda  toplulaştırma çalışmaları tamamlandı. Bununla birlikte Harran Ovasında 41 bin  hektar alan başta olmak üzere GAP bölgesinde yüksek taban suyu ve çoraklaşma  problemi olan 20 bin hektar alanda drenaj çalışmalarına başlandı, 21 bin hektar  alanda ise proje çalışmalarına devam ediliyor.

Arazi dağıtım çalışmalarında da 2014 yılı sonuna kadar 180 köyde 14  bin 159 çiftçiye toplam 93 bin 519 hektar arazi dağıtıldı. Halen 39 köyde toplam  3 bin 392 hektar arazinin dağıtım çalışmalarına devam ediliyor.

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar, Akçakale, Suruç ve Birecik ilçeleri ve bu  ilçelere bağlı 31 köy olmak üzere 71 bin 742 dekar alan mayınlı alan olarak  tespit edildi.

Muhtelif illerde olmak üzere, 2010 yılından 2016 yılı Şubat ayı  sonuna kadar, toplam 4 milyon 513 bin 870 hektar alanın toprak etüt ve haritalama  çalışmaları tamamlandı.

Türkiye'de 2015 yılı sonu itibarıyla tarla içi geliştirme hizmetleri  kapsamında, 47 bin kilometre tarla içi ve köy içi yol yapıldı.

Söz konusu arazilerde 4 bin 950 kilometre atıksu şebekesi, bin 550  fosseptik gerçekleştirildi, tarım arazileri üzerinde bulunan 28 milyon metreküp  taş toplanarak yaklaşık 4 bin hektar kullanılamayan alan tarıma kazandırıldı.