Bakan Zeybekci, dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmesinde, yılın yedi aylık dönemi itibarıyla ihracatta yüzde 3,6 ithalatta ise yüzde 8,6 azalma olduğunu kaydetti. Bu kapsamda söz konusu dönemdeki dış ticaret açığının yüzde 18,9 azalarak 32 milyar 797 milyon dolara gerilediğini belirten Zeybekci, "Yaklaşık üçte ikisini tamamladığımız 2016 yılı, belirsizliklerin ve risklerin hem gelişmiş hem de gelişme yolundaki ülkeler için ciddi etkiler doğurduğu bir dönem olmaktadır. Küresel talep seviyesi, uygulanan son derece agresif para ve maliye politikalarına rağmen istenen seviyeye yaklaşamıyor. Ekonomik aktivitedeki yavaşlık ve etkisini tam anlamıyla gösteremeyen politikalar, küresel ölçekte dış ticaret hareketlerini de kısıtlamayı sürdürüyor." değerlendirmesinde bulundu.
Zeybekci, bu yılın 6 aylık periyodu için toplam küresel ihracatının yüzde 5,1 daraldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Gelişmekte olan ülke riskleri halen mevcudiyetini korurken, gelişmiş ülkelerdeki ekonomik ivme ise halen ılımlı seviyelerde gidip gelmektedir. Dolayısıyla küresel ekonomideki durgunluk hali devam etmekte, bu eğilim de dış ticaret rakamlarına doğrudan yansımaktadır. Türkiye olarak biz de küresel ticaret sistemindeki bu gelişmelerin yansımasını ihracat ve ithalat değerlerimizde yıl boyunca gözlemedik. Konjonktürel olumsuzluklara ilaveten, yakın coğrafyamızda vuku bulan olumsuz siyasi atmosfer de dış ticaret rakamlarımız üzerinde negatif bir baskı teşkil ediyor."
Türkiye'nin açıklanan 7 aylık dönemin 4 ayında ihracatını artırmayı başardığını kaydeden Zeybekci, amaçlarının artışı yılın geneline yaymak olduğunu bildirdi.
"Türkiye ekonominin parlayan yıldızı olmaya devam edecek"
Zeybekci, en önemli ticaret partner olan Avrupa Birliğinde ılımlı bir görünümün sahip olduğuna işaret ederek, "Her ne kadar Brexit sonrası belirsizlik hali ve bilhassa bankacılık sektöründe belirginleşen sorunlar üye ülkeler için önemli birer tehdit unsuru olmayı sürdürse de halen devam etmekte olan parasal genişlemenin de etkisiyle genel anlamda pozitif bir ekonomik eğilimden bahsedebiliriz. Bu gelişmeler de kaçınılmaz olarak en büyük ihraç pazarımızda olan bu bölge ile dış ticaret hareketlerimizi olumlu yönde etkiliyor." ifadelerini kullandı.
Türkiye ekonomisinin üretim ve ihracat odaklı bir ekonomiye geçiş yapması gerektiğinin altını çizen Zeybekci, ihracata ve üretime daha güçlü destekler vermeyi sürdüreceklerini aynı zamanda yapısal dönüşümler gerçekleştireceklerini bildirdi.
Zeybekci, ihracatçıları en uygun ve en etkili araçlarla desteklemek için çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, "İhracatçısıyla, sanayicisiyle, müteşebbisiyle el ele verecek, bu ülkenin geleceğini inşa etmeye devam edeceğiz. Ülkemiz, ihracat ve yatırım alanında ezberleri bozacak yeni teşvik unsurlarıyla hem bölgesinin hem de küresel ekonominin parlayan yıldızı olmayı sürdürecektir." değerlendirmesinde bulundu.