Bakan Varank yasal düzenleme sinyali verdi! 'Kripto para alanını başıboş bırakmayacağız'

Kripto paralarla ilgili yasal düzenlemeler yolda. Bakan Varank “Kripto paralar dolandırıcılığa çok müsait bir alan. Risk barındıran kripto para alanını başıboş bırakmayacağız” dedi.

OSMAN NURİ CERİT

Son yılların en popüler yatırım araçları arasında yerini alan kripto paralara ilişkin düzenlemeler yolda. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu alanda düzenleme yapılacağının sinyalini verdi. Ankara'da Rekabetçi Sektörler Programı Tanıtım Toplantısı'na katılan Varank program sonrası yaptığı açıklamada "Kripto paralar dolandırıcılığa çok müsait bir alan. Risk barındıran kripto para alanını başıboş bırakmayacağız" dedi.

87 PROJEYE DESTEK

Varank "Kripto paralar konusunda negatiftim ama bugün etkin olduklarını görüyoruz" derken, katıldığı 'Rekabetçi Sektörler Programı Tanıtım Toplantısı'nda ise programın AB ile birlikte yürütüldüğünü söyledi. Varank, 24 TV'ye yaptığı açıklamada "Bu kapsamda 87 projeye 800 milyon avro destek sağlanacak. Amaç bilim çalışmalarını ve sanayicileri desteklemek" dedi.

1 TRİLYON DOLARLIK PASTA

Bakan Varank, yeşil mutabakat konusunda ise 1 trilyon dolarlık yeşil mutabakat pastasından pay almak istediklerini belirterek bu konuda teşvik modelini güncellemek istediklerini belirtti. Varank "AB ile ilişkilerimizi güçlendirmenin, tam üyelik yolundaki çalışmalarımıza odaklanmanın her zamankinden daha elzem olduğunun bilincindeyiz" diye konuştu.

YERLİ AŞI YIL SONU HAZIR

Varank yerli aşıyla ilgili bir soru üzerine de inaktif aşı, virüs benzeri parçacıklar (VLP) ve adenoviral aşı adayları için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na (TİTCK) başvurulduğunu belirtti. Varank, "TİTCK onaylar onaylamaz insan denemeleri aşamasına başlayacağız. İnşallah sene sonuna kadar kendi yerli aşımızı elimize almayı hedefliyoruz" dedi. Varank "Bu süreç uzun sürecek, dünyada aşı savaşları var, fakir ülkelere hiç aşı gitmiyor. Dolayısıyla burada geliştireceğimiz aşıyı diğer ülkelerle paylaşmak için de hazırlıklarımızı yapıyoruz" diye konuştu.

BÜYÜKELÇİ İLE SOHBET

Bakan Varank 'Rekabetçi Sektörler Programı Tanıtım Toplantısı'na katıldı. Varank, programa gelişinde Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ile sohbet etti.

DİJİTAL ORTAM DÜZENLEMESİ İÇİN HAZIRLIKLAR BAŞLIYOR

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın hukuk ve ekonomi alanında yapılacak reformlara ilişkin açıkladığı İnsan Hakları Eylem planı ve Yatırım Ortamın İyileştirilmesine yönelik adımlar içerisinde dijital ortama ilişkin eylemler de sıralandı. Her iki pakette açıklanan dijital dünyaya ilişkin adımların atılması için yasal düzenleme çalışmaları başlıyor. Edinilen bilgiye göre dijital adımlara yönelik yasa gerektiren başlıklar tespit edilecek ve AK Parti kurmayları tarafından yasa hazırlıkları başlayacak. Erdoğan'ın açıkladığı reform pakette dijital dünyaya yönelik hedefler şu şekilde:

* Kişisel hakların korunması için siber suçlar ve siber zorbalığa ilişkin düzenlemeler gündeme gelecek.

* Bireylerin kişisel haklarının sosyal medya üzerinden ihlallerine yönelik fiillerle ifade özgürlüğü koruyacak şekilde düzenleme yapılacak.

* Yapay zekaya karşı insan haklarını koruyacak düzenlemeler gündem gelecek.

* E-duruşma yaygınlaştırılacak, e-Devlet üzerinden başvurular artırılacak.

* Dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapısı oluşturulacak.

* Ticaret sicili ve şirket işlemlerinde dijitalleşme uygulamaları geliştirilerek.

* Dijital piyasaların düzenlenmesine yönelik kanun teklifi hazırlanacak.

* Dijital piyasalarda adil bir ortam oluşturulacak.

BITCOIN'E HİNDİSTAN DARBESİ

Cumartesi 61.000 doları aşarak rekor kıran Bitcoin, Hindistan'ın kripto paraları yasaklayacağına yönelik haberlerin etkisiyle son 24 saatte yüzde 8.5 değer kaybetti ve 56.000 doların altına indi. Ethereum da benzer bir şekilde yüzde 7'ye yakın değer kaybına uğradı.