Bakan Varank, laboratuvar açılışı yaptı... Arçelik'e 'çip yatırımı' çağrısı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Arçelik'in inverter komprosör üretimine ilişkin yatırımının açılışında çağrıda bulundu: “Mikroçip yatırımını yapmak da Arçelik'e yakışır. Gelin bu yatırımı birlikte ülkemize kazandıralım.”

Arçelik'in Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde TÜBİTAK tarafından hayata geçirilen Arçelik İleri Malzeme, Filtrasyon ve Hijyen Teknolojileri Öncül Araştırma Laboratuvarı açıldı. Arçelik Çayırova Kampüsü'nde düzenlenen açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Arçelik'in inverter komprosör üretimine ilişkin yatırımına işaret ederek, "Aynı derecede önemli ve değerli bir yatırımın da Türkiye'de yapılması gerekiyor. Nedir bunlar? Mikroçipler. Bence bir çip yatırımı yapmak Arçelik'e yakışır. Gelin beraber çalışalım, biz verebileceğimiz desteği verelim. Çip yatırımını Arçelik ile beraber ülkemize kazandıralım" dedi.

HEDEF: 5 YILDA 50 PATENT

Bakan Varank, AVL, General Electric, Ericsson, TUSAŞ, Turkcell ve şimdi de Arçelik ile destekledikleri Öncül AR-GE Laboratuvarlarının sayısının 6'ya ulaştığını ifade ederek, şunları söyledi: "Bugün açılan laboratuvarda biyoesaslı alev geciktiriciler, organik elyaf, kimyasal geri dönüştürülmüş polimerler, çevreci poliüretan, geliştirilecek. Buradaki hedef 5 yılın sonunda en az 50 uluslararası patent başvurusu yapmak."

AR-GE PROJELERİNE 10 AYDA 2 MİLYAR TL

Bakan Varank, katma değerli ve yüksek teknolojili üretimin öneminden bahsederek, teknoloji üretmenin siyasi bağımsızlığı tam anlamıyla kazanmak manasına da geldiğini söyledi. Sadece bu yılın 10 ayında işletmelerin ve üniversitelerin 8 binin üzerindeki AR-GE projesine 2 milyar liraya yakın destek sağladıklarını vurgulayan Varank, yüksek teknoloji ve sanayi yenilik ağları platformlarında geliştirilecek teknolojilere bu yıl 700 milyon lirayı aşkın destek verdiklerini bildirdi.

TERSİNE BEYİN GÖÇÜNE KATKI SUNACAK

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, projeyle iklim değişikliği, filtrasyon, biyoçeşitlilik gibi alanlarda çözüm üretileceğini söyledi. Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu da "Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz araştırma laboratuvarını yurt içi ve yurt dışındaki bilim insanlarını AR-GE ekosistemine kazandıracak bir çekim merkezi haline getirmeyi ve tersine beyin göçüne katkı sağlamayı amaçlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.