Bakan Şimşek'ten iddialara yanıt: Karamsarlık pompalanıyor

“Dolar 40 liraya çıkacak” iddialarına yanıt veren Bakan Şimşek seçim öncesi karamsarlık pompalandığını söyledi. Şimşek “Yalanlamaktan yorulduk. Bunlar iyi niyetli değil” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçim öncesi dolar üzerinden yapılan algılara dikkat çekerek "Çok açık bir şekilde karamsarlık pompalanıyor. "Toplumun geleceğini olumsuz etkileyecek yaklaşımlarla seçimi götürmeye çalışıyorlar" dedi. "Dolar 40 liraya çıkacak" iddialarına yanıt veren Şimşek, yerel seçimler öncesi KDV, ÖTV ve dolar kuru vb. üzerinden yapılan manipülasyonları yalanlamaktan yorulduklarını söyledi.

BUNLAR İYİ NİYETLİ DEĞİL

Kanal 7'de soruları yanıtlayan "Hazirandan bu yana bizimle ilgili en az 40 tane haberi yalanladık. Biz yalanlamaktan yorulduk masa başı uydurulan haberleri ama belli kesimlerden bu yalanları üretmekten yorulmadılar. Seçim döneminde bunun dozu da arttı. Seçim öncesi belirsizlik yaratmaya çalışıyorlar. 'Gizli raporlardan ifşa oldu' yalanı, Merkez Bankası'nın 70 finans ve reel sektörü uzmanına 'Siz 2024'ün sonunda kuru nerede bekliyorsunuz?' sorusuna cevabı, sanki seçim sonrası olacakmış gibi paketlenmiş. Bakın bunlar iyi niyetli olamaz" diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek "Şu anda ilave döviz talebi yok ama 'Seçim sonrasında kur yükselir, para kazanırım' yönlendirmesiyle hareket eden bir kesim var. İhracatçı yurtdışından yüzde 40'lık ihracat gelirini bozdurma kuralı var, onu da geciktiriyor. Biz kuru tutmuyoruz ki kazanasın. Son 1 yıl içinde dolar kuru enflasyondan daha çok artmış" dedi.

YENİ VERGİ ARTIŞI OLMAYACAK

"Türkiye'nin döviz ihracatı artmıyor" diyen Şimşek "Mayıs 2023'te cari açık 60 milyar dolardı. Şu anda 37.5 milyar dolara inmiş. Bir yıl sonra Türkiye'nin döviz ihtiyacı yarı yarıya azalacak" diye konuştu. "Merkez Bankası'nın bir kur hedefi yok. Ama spekülasyon yapılmasını engeller. Merkez Bankası enflasyonu düşürmek için de ne gerekiyorsa yapacak" diyen Şimşek, enflasyonun 3 Temmuz'dan sonra düşmeye başlayacağını belirtirken, yeni vergilerin olmayacağını vurguladı. Şimşek "KDV oranı yüzde 20 olarak sabit kalacak. Kurumlar ile Gelir Vergisi artmayacak. Ancak indirimli KDV oranlarını ve maufiyetleri gözden geçireceğiz" dedi.

PARA GİRİŞİ ÇOK CİDDİ ARTTI

Dış kaynağın maliyetinin de azaldığını anlatan Şimşek "Türkiye'ye para girişi de çok ciddi bir şekilde artmış durumda. Hazine'nin dış kaynak bulmada hiçbir sorunu yok" dedi. Şimşek, "Biz kredi politikasında kaynağın üretime gitmesinden yanayız. Bunun için tedbirler aldık, gerekirse ilave tedbirler alacağız" dedi.

SPEKÜLATÖRLERE SUÇ DUYURUSU

Merkez Bankası'nın anketini çarpıtan spekülatörler dolara 15 gün sonrası için 40 lira fiyat biçti. Oysa ankette yıl sonu için yani 9 ay sonrası için dolar tahmini 40 lira olarak öngörülüyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi yaptığı açıklamada Sermaye Piyasası Kurulu ve Merkez Bankası'nın bahse konu haberle ilgili suç duyurusunda bulunacağını duyurdu.