Bakan Şimşek: Üreticiye, ihracatçıya el uzatın! 

Şimşek Hazine'nin kredi kefaletlerinde elini taşın altına koyduğunu belirterek ''Bankacılık sektörünün imalatı olan, iyi iş modeli olan, ihracatı olan firmalara el uzatmasını istiyoruz'' dedi. 

Hazine Müsteşarlığı ve Kredi Garanti Fonu AŞ (KGF) arasında, KOBİ’lerin ve ihracatçıların finansmana erişiminin kolaylaştırılması amacıyla kredi kefalet sistemine ilişkin protokol imzalandı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2016'nın ikinci yarısından itibaren Müsteşarlığın, reel sektör ile bankacılık sektörünü rahatlatmak için çok yoğun bir çalışma içerisine girdiğini hatırlatarak, bunun sonucunda gerekli yasal düzenlemelerin yapıldığını söyledi. Protokolle sağlanan kefaletletlerin bakiye tutarının üst sınırının 20 milyardan 250 milyara çıkarıldığını anlatan Şimşek, "Aslında yeni sistemin en önemli özelliği, biz kredi kefalet sürecini hızlandırıyoruz. Bunu portföy garanti sistemini (PGS) tesis ederek sağlıyoruz” dedi. 

YÜZDE 100 KEFİL 

Bankacılık sektörüne de çağrıda bulunan Şimşek, şunları kaydetti: "Sektörden bizim talebimiz şu: Hazine, kredilerdi KOBİ dışında yüzde 85, KOBİ'ler için 90, ihracatçı için yüzde 100 kefil olacak. Bankacılık sektörünün, özellikle zor durumdaki imalatı olan, iyi iş modeli olan, ihracatı olan firmalara el uzatmasını istiyoruz. Çünkü biz Hazine olarak elimizi taşın altına koyduk. Bankalara klasik bir anlayışın ötesinde daha rahat şekilde hareket etmesini sağlayacak bir alan, yarattığımızı düşünüyoruz." 

Tamamen şeffaf bir sistem getirdik

Şimşek, kullandırılacak kredinin bankalara hangi kriterlerle dağıtılacağı yönündeki sorular üzerine "Tamamen şeffaf, objektif kriterlere dayalı bir sistem getirdik. 'Şu oranda kefil oluyoruz, siz de şu limitler çerçevesinde, şu kefalet oranlarında kredi verebilirsiniz' diyoruz” diye konuştu.

Önemli olan bizim neler yaptığımızdır

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Moody's'in not kararıyla ilgili olarak da "Biz reform yapacağız, ekonomimizde aldığımız tedbirlerle yatırımda, ihracatta performansı yakalayacağız, ondan sonra başkalarının ne dediğine bakmayacağız. Önemli olan bizim ne yaptığımızdır" ifadesini kullandı. 

2 KATI BİR ALAN AÇTIK

Şimşek bankaların verdiği bütün kredilerde ortalama batık oranı veya tahsili gecikmiş alacakları kredilerin oranı yüzde 3'ün biraz üzerinde olduğunu belirterek "Biz bunun iki katı bir alan sağlıyoruz, yüzde 7'ye kadar Hazine olarak üstleniyoruz. Dolayısıyla abartılı teminat talebini sağlıklı bulmuyoruz." dedi.