Bakan Şimşek konuştu: Enflasyon çok hızlı düşecek

Enflasyonla mücadelede ilave adımlar atılacağını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sonuçların yılın ikinci yarısında alınacağını söyledi. Şimşek, “Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek. Bunda programın başarısı etkili” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün Sapanca'da Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyonla mücadelede ilave adımlar atılacağını belirten Şimşek, "Enflasyonu sıkı para, maliye politikası, hedeflerle uyumlu bir gelirler politikası, yapısal dönüşüm ve verimlilik artışı ile düşüreceğiz, sonuçları yılın ikinci yarısında almaya başlayacağız" dedi. Enflasyonun yaz aylarında çok hızlı düşeceğini belirten Şimşek, "Baz etkisi var, program etkisi de var" diye konuştu.

DENGELENME BAŞLADI

Geçen yılın sonlarında hazırlanan ve ekonominin 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuçlarını vermeye başladığını belirten Şimşek, Türkiye'nin makroekonomik sorunlarını çözmekte kararlı olduklarını söyledi. Şimşek, "OVP'de en büyük önceliğimiz fiyat istikrarı" dedi. Ekonomide dengelenmenin başladığını belirten Şimşek, "Kur oynaklığı azaldı. Türkiye'nin dış kaynak ihtiyacı azalıyor. Türkiye'ye kaynak girişi bol, Türkiye'nin şu an kaynağa erişim sorunu yok. Son üç ayda bankalarımız toplamda 3.5 milyar dolarlık sermaye benzeri dışarıdan kaynak buldular. Kur korumalı mevduattaki (KKM) düşüşle değerlendirirseniz rezervlerdeki artış resmi ifade edildiğinden daha iyi" dedi.

Her alanda reformla Türkiye'nin dönüşümünü hızlandıracaklarını belirten Şimşek, "Sadece büyük bir ekonomi değiliz çok da güçlü performansımız var. Enflasyonun düşmesiyle birlikte dışarıdan doğrudan yatırımcıların ilgisi, özellikle doğrudan yatırımcılar, kalıcı kaynak girişi çok güçlü bir şekilde artacak" diye konuştu.

İHRACATTA KAPSAMLI REFORM GÜNDEMDE

Mehmet Şimşek'in konuşmalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Türkiye'nin risk primi 600-700 baz puan aralığından hızlı şekilde 300 puana kadar geriledi. Risk priminin daha da inmesini bekliyoruz.

Mutlaka hem harcama yönünde hem de diğer alanlarda ilave tedbir alacağız, alıyoruz ve bu çerçevede ikiz açığı (bütçe ve cari) çok daha yönetilebilir bir patikada götüreceğiz.

Yılın ikinci yarısından itibaren iç talep yumuşarken, dış talepteki toparlanmayla birlikte net ihracat pozitife dönecek. Büyümede yumuşak bir geçiş yaşayacağız ve dezenflasyon süreci başlamış olacak.

İç talebin bir miktar yumuşadığı bir dönemde dış talebin destekleyici olması bizim için çok önemli.

Küresel dezenflasyonun devamını bekliyoruz. Dünyanın önde gelen merkez bankaları finansal koşulları daha destekleyici hale getir. Bu, Türkiye gibi ülkelere fon akışında destekleyici olabilecek.

Dünyadaki emtia fiyatları istikrarlı devam edecek, bunun da destekleyici etkisi olacak.

Karadeniz'de doğalgaz ve Gabar'da ilave petrol üretimi, sanayide dönüşüm ve savunma sanayiinde de cari açıkta iyileşmeye katkı sağlayacak gelişmeler olacak.

Türkiye'nin büyüme sorunu yok ama büyümenin kompozisyonunu değiştirmekte kararlıyız. Bizim amacımız sınırlı da olsa net ihracatın büyümeye katkısını pozitif yapmaktır. Bunun için de çok kapsamlı bir yapısal reform gündemimiz bulunuyor.

TASARRUF İKİNCİ YARIDA DEVREDE

Enflasyonla mücadele kapsamında kamuda tasarruf konusundaki çalışmaların nihai noktaya geldiğini belirten Bakan Şimşek, "Kamuda tasarruf ve harcama üzerine bir süredir çalışıyoruz. Yakında bazı hususları paylaşacağız, gereken adımları atacağız. Kamuda tasarruf 2024'ün ikinci yarısında güçlü şekilde devreye girecek" diye konuştu.

FITCH RATINGS: ENFLASYON DÜŞECEK

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'de seçim sonrası mali duruşta beklenen sıkılaşmanın, para politikasının etkinliğini güçlendireceğini açıkladı. Bu iyileşmenin sürdürülmesinin daha düşük enflasyonu, daha dar bir cari açığı ve uluslararası rezervlerdeki toparlanmayı destekleyeceğine işaret edilen açıklamada, bunun kredi notu açısından olumlu olabileceği vurgulandı.