Bakan Özhaseki deprem bölgesindeki çalışmaları anlattı: Her ay 10 bin konutun anahtarı teslim

Deprem bölgesinde bugün yapılacak törenle teslim edilecek konut sayısı 75 bine ulaşacak. Bakan Özhaseki “Ondan sonra ise her ay 10 bin-15 bin evi vermeye devam edeceğiz” dedi.

Yalova Belediyesince düzenlenen iftara katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde bugün yeni konut teslimleri yapacaklarını söyledi. Özhaseki "Böylece 75 bin konutu teslim etmiş olacağız. Ondan sonra da her ay 10 bin, 15 bin evi vermeye devam edeceğiz" dedi.

BİN ŞANTİYEDE ÇALIŞMA

6 Şubat depremi sonrası bölgede yürüttükleri çalışmalarla ilgili bilgi veren Özhaseki "Bölgede binden fazla şantiyemiz var. 3 bin 433 köyde şu anda çalışmalarımız devam ediyor. Çelik karkastan evler yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız söz verdi. Bizler, o sözleri yerine getireceğiz" diye konuştu. Özhaseki "Dile kolay 850 bin bağımsız birim yıkıldı. Birçok şehrimiz harap oldu. 53 bin 500 kardeşimiz de toprağa verildi. Maddi boyutunu mu soruyorsunuz bu işin? 104 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Manevi boyutu, onu ölçecek bir alet hâlâ icat olmadı" diye konuştu.

500 FAY HAREKETLİ

Deprem gerçeğine de dikkat çeken Özhaseki "Şu anda hareketli 500'e yakın fay hattı var. Şimdiden Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın uzandığı Adalar segmenti kırılmak üzere. O zaman bize düşen tek şey, kentsel dönüşümü gerçekleştirmek" dedi. Özhaseki "Hangi partili belediye başkanı olursa olsun, eğer kentsel dönüşüm yapmak istiyorsa lütfen gelsin. Sonuna kadar kapımız açık. Elinden tutacağım, para verilmesi icap ediyorsa para, arsa verilmesi icap ediyorsa arsa vereceğim. Yeter ki gelsin" ifadelerini kullandı.

KONUT FİYATLARINDA YILLIK ARTIŞ YAVAŞLADI

Konut fiyatlarındaki yıllık enflasyonda görülen aşağı yönlü ivme ocak ayında da devam etti. Merkez Bankası'nın verilerine göre konut fiyat endeksi Ocak ayında bir önceki yıla göre yüzde 67,96 artış gösterdi. Bu yıllık artış Aralık 2021'den bu yana en yavaş yıllık artış oldu. Aylık artışta ise aralık ayına göre bir kıpırdanma izlendi. Ocak ayında konut fiyatlarında aylık artış yüzde 2.30 oldu.

İzmit'in Sekbanlı-Sepetçi bölgesinde yapılan konutların anahtarları dün dağıtıldı.

İZMİT'TE 747 KONUT DAĞITILDI

TOKİ tarafından İzmit'in Sekbanlı-Sepetçi bölgesinde yapılan konutların anahtar teslim töreni gerçekleştirildi. 747 anahtarın teslim törenine katılan Bakan Özhaseki, deprem bölgesindeki çalışmalara dikkat çekerek "Ev yapımlarına sert zeminlerde bilim adamları nasıl tarif etmişlerse depremden 1 ay sonra başladık. 'Aceleniz de ne oluyor? Niye başlıyorsunuz ki evlere?' diyenler şimdi 'Evler nerede?' demeye başladılar. Sonra da 'Akrabalarınıza dağıtıyorsunuz' demeye başladılar. Hepsine açık duyuruda bulunduk. Gelin göstereyim. Bin tane şantiyemiz var. Hem de mis gibi evler. Mis gibi evler dediğim için bile dillerine düştüm. Hakikaten mis gibi evler, çelik karkaslı evler" dedi. Özhaseki "Benim bu yaşta anlayamadığım yeni bir belediyecilik modası çıktı. 'Algı belediyeciliği' diyorlar, başını İstanbul çekiyor zaten. Kentsel dönüşüm için ayrılan para 500 milyonun altında fakat algı operasyonları için ajanslara verilen para 890 milyon lira civarında. Kentsel dönüşüme ayırdığın parayla reklama ayırdığın para bari eşit olsaydı. Ben bunu anlamakta gerçekten güçlük çekiyorum" diye konuştu.