Bakan Dönmez 24 TV'de açıkladı! Gabar Dağı'nda petrol müjdesi

Enerji Bakanı Dönmez: “Gabar Dağı'nda 4 kuyuda üretim var, bir başka bölge daha var, son dönemde karada yapılmış en büyük keşiflerden biri olabilir.”

24 TV'de Murat Çiçek ile Yüz Yüze programına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin enerji hamleleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Dönmez şunları söyledi: "Karadeniz'de üretim amaçlı açılan 10 kuyunun 9'unda işlemler tamamlandı. Gazın karaya getirilmesiyle alakalı iletim hattı tamamlandı."

MART 2023'TE EVLERDE

"Filyos'ta yüzde 80-85 oranında işleri tamamladık, hedefimiz 2023 Mart ayı gibi gazları evimize vermek. Yıllık da 3,5-4 milyar metreküp gaz üretimi olacak. 4 yıl içinde 30- 40 kuyu daha ilave edeceğiz. Bu da konutlarda kullanılan gazın tamamını 25 yıl süreyle karşılayacak bir potansiyel. Yıllık 55-60 milyar metreküp doğalgaz tüketiyoruz bunun tamamına yakınını ithal. Maksimum üretim seviyesine çıktığımızda 3'te birini biz artık kendimiz üretir hale geleceğiz. Yerli gaz ithal ettiğimiz gaza göre çok daha ekonomik olacak."

"Artan enerji maliyetlerine karşı vatandaşlarımızı hep destekledik. Doğalgazda yüzde 75 sübvansiyon uyguluyoruz. Enerji maliyetleri yüksek seviyelerde devam ettiği müddetçe hükümetimizin politikası olarak vatandaşlarımızı ezdirmeyeceğiz."

GABAR MÜJDESİ

"Şırnak'ta son bir yıldır sismik araştırmalara yoğunluk verdik, sondajlarımızı yaptık. Gabar Dağı ve civarında 4 kuyuda üretim var. Gabar Dağı'nın bir başka bölgesi daha var. Netleştirmeden rakamları açıklamak istemiyoruz. Son dönemde karada yapılmış en büyük keşiflerden biri olabilir."

TÜRKİYE ENERJİ TİCARET MERKEZİ

İki tane Türk Akım yapıldı, Mavi Akım ve TANAP bitti, 5-6 boru hattımız var. 1 olan LNG terminalimizi 4'e çıkardık. Biz Türkiye'deki 60 milyar metreküplük doğalgazı belki talep olması halinde karşılayacak bir alt yapımızı kurmuş olduk. Sadece kendi arz güvenliğimizi değil bir yerde Avrupa'nın enerji arz güvenliğine katkı sunmak adına önemli projelerde önemli kritik görevler üstlendik. Türkiye'nin enerji alanında bir ticaret merkezi haline dönüştürülmesine yönelik çalışmaları sürdürüyoruz. Avrupalı devletlerin enerji krizinde zor durumda, biz bugüne kadar sorun yaşamadık, bugünden sonra da depolarımızla dolu giriyoruz tedarik anlaşmalarımızı da yaptık.

ABDÜLHAMİD HAN AKDENİZ'DE

Abdülhamid Han gemisi Antalya açıklarındaki sondajını tamamladı, Mersin açıklarında Taşucu-1 kuyusu sondajına yöneldi. Buralardan alınan numuneler değerlendiriliyor. Akdeniz'de Türkiye'nin yetki alanındaki operasyonlara devam edilecek. Mavi Vatan'ın her yerini görev alanı olarak görüyoruz. "Akdeniz'de de Karadeniz'de olduğu gibi güzel bir keşif çıkartır diye ümitli ve umutluyuz."