Bakan Çelik, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneğinin (SETBİR) Olağan Genel Kurulunun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Çelik, hasta hayvanlar için verilen tazminatların geciktiğine yönelik bazı iddiaların sorulması üzerine, "Bize iletilen bir şey yok ama hayvan hastalıklarıyla ilgili çok ciddi bir mücadele var. Mihrak sayısı da 500'lerden 21'e indi. Ciddi bir mücadeleyi sürdürüyoruz. Varsa talebi olanlar, hak sahibi olup da talep edenler onlara kapımız açık." yanıtını verdi.
Süt fiyatlarının dengelenmesine yönelik gereken adımları attıklarını ifade eden Çelik, "Yapmamız gerekenin tamamını yaptık. Regülasyonla ilgili Et ve Süt Kurumu şu anda devrede, alımlar 6 bölgede başladı. Dolayısıyla bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum. 1,15 lirayla ilgili de daha önce alınmış bir karar bu, bunun uygulanmasını bekleyeceğiz. Şu anda rayına girmiş gibi görülüyor. Son 3-4 gündür baktığımız da olumlu gelişmeler var.” diye konuştu.
Çelik, hayvan varlığını artırmayı amaçladıklarını, bu kapsamda kırmızı etle ilgili fiyatları belirlediklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bu kararları sektörle birlikte alıyoruz, amacımız hayvan varlığının artırılmasına dönüktür. Yoksa kimsenin zarar etmesine dönük değil. Karkasta bir sorun yok. Et ve Süt Kurumu da 23,3 liradan karkas et veriyor. Şu anda 7 bin tonun üzerinde karkas et var. Belirlediğimiz fiyattan kasaplara verebilecek stokumuz var. 70 binin üzerinde de şu anda sözleşmeli kesime hazır hayvan var. Dolayısıyla ne et ne hayvan ne de fiyat sorunu var. Ortada bazı kasapların özellikle semtleri gereği kira bedellerinin yüksek olmasından kaynaklı bazı serzenişleri var, onları da saygıyla karşılarız ama geneli itibarıyla karkas ette bir sorun söz konusu değil. Onun için sütte de ette de spekülatif oyunlara biz pabuç bırakmayız. Bunu herkes böyle bilsin. Bunu birlikte takip edeceğiz. Diyaloglarda, çözüm noktasında bir problem yok, o halde hep beraber Türkiye'de hayvan varlığının artması dolayısıyla artış neticesinde girdilerin ucuzlamasıyla fiyatların düşmesi şeklindeki yaklaşımımızı sürdürmemiz gerekiyor. Bazı yoldan sapanlar olursa da tabii birlikte uğraşacağız."
HİBE DESTEĞİ
Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ”Hayvancılık yapmak isteyen gençlerimize köye dönüş çerçevesinde hibe uygulayacağız” dedi.
Türkiye’nin içindi bulunduğu sürece vurgu yaparak konuşmasına başlayan Bakan Çelik, ”2008 yılında patlak veren küresel ekonomik krizden henüz çıkış hesaplarını yaparken küresel ve bölgesel siyasal krizlerle bölgemiz ve dünya karşı karşıya en çok katliam ve savaşların olduğu 20. yüzyıl vahşet yüzyılı olarak adlandırılır. 20. yüzyıl geride kaldı diye sevinirken 21. yüzyılın insanlık dramlarına sahne olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Dünyada ve Türkiye'de toprakla ilgili tabloların çok iç açıcı olmadığını belirten Çelik, “Her yıl 12 milyon hektar toprağın maalesef tarım dışı kaldığını ülkemizde ise 100 bin hektar toprağın tarım dışı kaldığını görüyoruz. Bedelini toprağa ödetmemiz gerekiyor. Eğer böyle giderse ilerleyen nesillerimiz toprağı saksıda görecektir” değerlendirmesini yaptı. Ülkede hayvansal üretim rakamlarına vurgu yapan Çelik şunları kaydetti:
”Toplamı yaklaşık 23 milyon, kırmızı et 1 milyon tonun üzerinde süt ise 18.6 milyon tona ulaşmış bulunuyor. Tarımsal hasılatımız 125 milyar, İhracatımız 17 milyar dolar, ithalatımız ise 11 milyon dolar olduğunu görüyoruz.”
Hijyenik ve sağlıklı kesimhanelerde hayvanların kesileceğini ifade eden Çelik, hükümetin programı çerçevesinde hibe desteğinin hayvancılık kesimine gideceğini söyledi.