Bakan çağrı yaptı: ''YİD'i eleştirenleri otoyola bekliyoruz''

Bakan Karaismailoğlu, yap-işlet-devret projelerini eleştirenleri yakında yapılacak Antalya-Alanya Otoyolu ihalesine davet etti. Karaismailoğlu “Bu ihaleye girsinler, yapsınlar” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Almanya'da düzenlenen Uluslararası Ulaştırma Forumu'nda (ITF), Türkiye'nin son 20 yılda yaptığı devasa projeleri bütün ülkelerin dikkatle izlediğini ve yakından takip ettiğini söyledi. ITF'ye katılmak üzere geldiği Almanya'da, soruları yanıtlayan Karaismailoğlu, yap-işlet-devret projelerini eleştirelenleri yakında yapılacak otoyol ihalesine davet etti.

İHALEYE GİRSİNLER

Yakın zamanda Antalya-Alanya Otoyolu ihalesine çıkılacağını belirten Karaismailoğlu, "Bunu eleştirenler, bu ihaleye girsinler, en ekonomik teklifi versinler ve ihaleyi alıp, yapsınlar. Bu projelerin ekonomik fizibilitelerinde hiçbir sıkıntı yoktur, bunlar kamuya açık ihalelerdir. Burada yarış sonucunda kamu açısından en uygun teklifi veren firma, ihaleyi alır ve işletme süresi boyunca da işleterek, devlete devredecektir. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 4 yıl sonra devletin olacak" dedi.

Bakan Adil Karaismailoğlu, YİD modeli sayesinde Türkiye'de birçok dev projenin hayata geçirildiğini söyledi.

DÜNYA TAKİP EDİYOR, BİLGİ ALIYOR

Bakan Karaismailoğlu, Almanya'da düzenlenen ITF toplantılarında, son 20 yılda yapılan devasa projeleri bütün ülkelerin dikkatlice izlediğini bildirerek, diğer ülkelerin söz konusu projeleri yakından takip ettiğini söyledi. Karaismailoğlu, bu projelerle ilgili Türkiye'nin bilgi ve tecrübelerden yararlanmak isteyen ülkelerle istişarelerde bulunduklarını belirterek "20 yılda yapılanh dev projeler başka ülkelere ilham kaynağı oluyor" dedi.

20 YILDA 37.5 MİLYAR DOLAR

YİD projelerinin, altyapı açığının kısa sürede kapatılması amacıyla yapıldığını dile getiren Karaismailoğlu, 20 yılda yapılan 172 milyar dolarlık yatırımın 37,5 milyar dolarının YİD ile hayata geçirildiğini, dünya ölçeğindeki en büyük projelerin 2-3-4 yılda tamamlandığını, yıllarca bitmeyen projelere dönüşmediğini kaydetti. Karaismailoğlu, Atatürk Havalimanı'nın doğu-batı pistinin acil durumlar için açık kalacağını söyledi.