Bakan Bilgin güvence verdi! ''EYT ve asgari ücret memnun edecek''

EYT düzenlemesinden herkes memnun olacak. EYT ile ilgili çalışmalarda sona yaklaşıldığını açıklayan Bakan Bilgin güvence verdi: Endişeleri giderecek şeffaf ve kapsamlı bir düzenleme olacak. Çalışan da emeklilik bekleyen de memnun kalacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin kamuoyunda beklenti oluşturan emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemesinin aralık ayında kamuoyuna açıklanacağını belirterek herkesin memnun olacağını söyledi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından dördüncüsü düzenlenen Ortak Paylaşım Forumu'nda, programın moderatörü Didem Arslan Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan Bilgin, EYT'de kapsamlı bir düzenleme ortaya çıktığını anlattı.

ÇOK DETAYLI ÇALIŞMA

Çalışma hayatının çözüm bekleyen sorunlarının çözümünde sona yaklaştıklarını, bunlar arasında yer alan EYT'nin aralık ayında çözüme kavuşturulacağını vurgulayan Bilgin, şu bilgileri verdi: "Bütün sorunları aşmaya dönük kapsamlı bir düzenleme olduğunu şimdiden söyleyeyim. Bu, çok detaylı bir çalışma. Burada çok sayıda insan var, onların her birinin özel durumu söz konusu. Bireysel sorunları da kolektif bir sorunu çözer gibi çözeceğiz. O bakımdan çalışma hayatında insanların gelecekleriyle ilgili endişelerini giderecek bir şeffaf düzenleme gündeme gelecek." Moderatör Yılmaz'ın, "Çalışanlar ve emekliliği bekleyenler memnun olacaklar mı" yönündeki sorusunu Bilgin, "Tabii tabii" diye yanıtladı.

BEYAZ BAYRAK YOLDA

Sendikalı, vergi borcu olmayan, işçi hakları ve diğer yönlerden mevzuata uygun çalışan işverenlere Beyaz Bayrak verilmesi uygulamasında analizi tamamladıklarını, 1200 dolayında şirketin tam uyum gösterdiğini, son incelemelerle bu sayının biraz artabileceği ya da azalabileceğini kaydeden Vedat Bilgin, bu şirketlere yapılacak teşvik ve ödüllendirme konusunda da çalışmaların son aşamaya geldiğini kaydetti. Bakan Bilgin, çeşitli uygulamalar yoluyla bazı indirimler, istisnalar yanında, İŞKUR ve AB fonlarıyla yürütülen projelerde öncelik sağlamak benzeri teşvikler üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

ASGARİ ÜCRET ENFLASYONUN TAHRİBATINI KALDIRACAK

Bakan Bilgin, asgari ücretle ilgili çeşitli rakamlar telaffuz edildiğini, bunları kamuoyu oluşturmak için girişimler olarak kabul ettiğini söyledi. "Asgari ücret 20 bin TL olsun diyebilirim ama işverenin ödeyebileceği bir rakam olması lazım" diyen Bilgin asgari ücretin aralıkta toplanacak komisyonda belirleneceğini hatırlatarak "Enflasyonun emekçiler üzerindeki tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız" dedi. Bazı kurumların açlık sınırını 5-7 bin lira, yoksulluk sınırını 20–22 bin lira olarak ilan ettiklerini kaydeden Bilgin, bunların bilimsel gerçeklikten uzak olduğunu savundu.

GELİR DİLİMİNDE DÜZENLEME BEKLİYORUZ

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Özgür Burak Akkol, İşçi ve işveren tarafının ilk gelir vergisi diliminin yüzde 10'a düşürülmesi ve matrahın güncellenmesi konusunda beklentisi bulunduğunu belirten Akkol, bu konuyla ilgili çalışmanın en yakın zamanda Cumhurbaşkanı'na sunulmasını beklediklerini söyledi. TBMM'deki torba teklifin hem işçi hem de işveren için önemli bir düzenleme olduğunu belirtti. Bin liralık sosyal yardımın 400 lirasının vergiye gittiğini kaydeden Akkol, teklifin yasalaşmasıyla yıllık 4800 liralık gelirin işçinin cebinde kalacağını ifade etti. Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, forumun dünyada önemli gelişmelerin yaşandığı tarihsel bir dönemde yapıldığını söyledi.