Bakan Bilgin duyurdu: Asgari ücrete zammı haftaya açıklayacağız

Asgari ücrete ek zam haftaya netleşiyor. Merakla beklenen asgari ücrete ek zam haftaya belli oluyor. Bakan Bilgin konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü ve önümüzdeki hafta açıklama yapılacağını duyurdu.

Temmuzda kamu çalışanlarına enflasyon farkının üzerinde zam yapılacak. Merakla beklenen asgari ücrete ek zam ise haftaya şekillenecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu'nun 30. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen programda yaptığı konuşmada temmuzda yapılacak düzenlemelerle birlikte kamu çalışanlarına enflasyon karşısında nefes aldırılacağını söyledi.

İLAVE ZAM YAPACAĞIZ

Bakan Bilgin, "Enflasyon ne gerçekleşirse gerçekleşen enflasyonun üzerinde kamu çalışanlarımızı koruyan, onlara sosyal koruma ilave zammı yapacağız. Türkiye'nin emekçileri, çalışanları endişe etmesinler. Türk devleti onların yanındadır. Türk devleti sosyal devlettir ve sosyal devlet çalışanlarını koruyan gözeten devlettir" şeklinde konuştu.

TAHRİBATI ONARACAĞIZ

Bilgin, sadece çalışan memurları değil aynı zamanda emekli olan kamu çalışanlarının enflasyon karşısında korunacağına dikkati çekerek şunları söyledi: "Sadece kamu çalışanları mı? Hayır, aynı zamanda emekli işçilerimizi de aynı şekilde koruyacağız. Çalışan emekçilerimizi korumak bizim görevimizdir. Önceki hafta sendikacılarımızla, işçi sendikalarıyla bugün işveren sendikalarımızla görüştük. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Tamamlandığı zaman önümüzdeki hafta başında veya hafta ortasında bunu da kamuoyuyla paylaşacağız. Daha birçok düzenleme yapıyoruz. Emekçiler şunu bilsinler; Türk Devleti söz verdi onları enflasyona ezdirmeyecek. Enflasyonun tahribatını da onaracaktır."

ENFLASYON FARKI NE KADAR?

Memur ve memur emeklileri yılda iki kez maaşlarını zamlı alıyor. Zam oranları toplu sözleşmeye göre önceden belirleniyor ve geçmiş 6 aylık enflasyondan kaynaklı fark oluşursa maaş zammına yansıyor. TÜİK'in açıkladığı mayıs ayı enflasyon rakamlarına göre 5 aylık enflasyon farkı yüzde 35,64 oldu. Merkez Bankası'nın yüzde 3,77 beklentisinin de yansımasyla enflasyon farkı olarak memur ve emekli maaşlarına yüzde 40'a yakın zam yapılması bekleniyor. Memur ve memur emeklisi Ocak 2022'de yüzde 7,5 toplu sözleşme zammı almıştı.Bu zam oranının üzerindeki enflasyon oranı, enflasyon farkı olarak maaşlara yansıtılacak. Bu maaşın üzerine ise Temmuz 2022'de yüzde 7'lik toplu sözleşme zammı eklenecek.