Azalan buğday verimine ‘havza modeli' önerisi

Dünyada etkili olan kuraklık, tarımı vurmaya devam ediyor.

Özellikle bakliyat ve tahıl rekoltesindeki düşüşe dikkat çeken Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı Emin Duru, "Türkiye'de buğday veriminde yüzde 30 düşüş var. Kuraklık ve yanlış tarım uygulamaları buğday üretimini tehlikeye atıyor" dedi. Suyun daha verimli kullanılması için tarımda havza modeline geçişin şart olduğunu söyleyen Emin Duru, şunları söyledi:

YANLIŞ EKİME DİKKAT!

"Coğrafi olarak hububat ve bakliyat gibi ürünlerin kolaylıkla yetiştirilebildiği bölgelerde, suya daha fazla ihtiyaç duyan ürünlere teşvik verilmesi doğru değil. Suyu daha değerli alanlarda kullanmak için bazı ürünlerin uygun olmayan yerlerde üretmekten vazgeçmeliyiz. Örneğin 1 kilogram pamuk 12 ton suyla üretiliyor. Bu miktardaki suyla 12 ton buğday üretebiliriz. Karaman'da dane mısırın oluşum sürecinde 192 saat sulama yapıldığını görüyoruz. Buğdayda ise bu süre 36 saatle sınırlı. Özellikle yer altı sularının azalmasında yanlış ürün ekimi son derece belirleyici bir unsur" diye konuştu.