Ayşe Teyze denetliyor, ortak fiyat oluşuyor

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, zincir marketlerin fiyat politikasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

YAŞAR KIZILBAĞ

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, birçok eleştiriye konu olan ve Rekabet Kurumu'nun soruşturma açtığı zincir marketlerin fiyat politikasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ülker, "Fiyatların aynı olmasının sebebi Ayşe teyzedir. Çünkü, Ayşe teyze tüm seçeneklere bakıyor. Üstelik artık internetten de bakıyor. Fiyatları buna göre mukayese ediyor, denetliyor" dedi. Ülker, şunları söyledi: "Marketlerde olabilecek en düşük fiyat seviyesinden hareket ediyor. Yani ortak fiyat oluşuyorsa bu, en düşük fiyat hedeflendiği için oluyor. Niye? Piyasanın liderine bakılıyor. O, fiyatı düşük tuttuğu için marketlerde olabilecek en düşük seviyeye getiriyor. Yağ, un, şeker, süt fiyatları aynı neden? Çünkü, Ayşe teyze çok akıllı olduğu için 50 kuruş, 1 liralık farkı bile affetmiyor. İnsanlarda fiyat hassasiyeti arttı. Bu alım gücüyle ilgili bir şey. İddia ediyorum ki, biz üç harfliler (zincir marketler) olarak fiyatlarımız piyasanın en uygun fiyatlarıdır."

MARKETLER ZAM YAPMADI

Marketlerin, yatırım, istihdamlarını sürdürmek için kârlılıklarını korumak zorunda olduğunu holding çatısı altındaki Şok marketlerin hedeflerini örnekleyerek belirten Ali Ülker, şöyle konuştu: "Bakın iddialı söylüyorum hiçbir market zam yapmadı. Aldığının üzerine ekstra bir fiyat koyarak satmadı. Biz aslında yıllar içerisinde operasyonel verimlilik, büyümenin getirdiği kârımızı da geri çekmişiz. Üretici ve sanayiciyi fiyat arttırmama konusunda bir yere kadar ikna ediyorsunuz. Sağlıklı ve bilinçli tedarik yapmamız için onları batırmamamız gerekiyor. Marketler zam yapmadı, marjlarından fedakarlıkta bulundu. Gelinen noktada, 2021 fiyatlarına göre enflasyonun 7-8 puan altında gidiyor marketler."

2.5 MİLYAR LİRA YATIRIM

Gıdayla perakende alanlarına odaklandıklarını kaydeden Ali Ülker, 72 bin çalışanla holdingin cirosunu 100 milyar liraya kadar çıkardıklarını söyledi. Son beş yılda toplam 7 milyar lira yatırım yaptıklarını belirten Ülker, "Türkiye'yi merkeze koyduk. Türkiye'yi üretim ve Ar-Ge üssü yaparak, bu yıl 2.5 milyar lira yurtiçi yatırım hedefliyoruz" dedi.