Aydın Doğan bu kez zorla getirilecek

Petrol Ofisi'nde (POAŞ) örgütlü bir şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddialarına ilişkin açılan davada duruşmaya yine gelmeyen Aydın Doğan hakkında zorla getirme kararı çıkartıldı. Bir sonraki duruşma 8 Mayıs'ta.

İşadamı Aydın Doğan'ın POAŞ Petrol Ofisi'nde örgütlü bir şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiasına ilişkin yargılandığı 47 sanıklı davanın dün 3. duruşması görüldü. Mahkeme ara kararında Aydın Doğan'ın yurtdışında oluşu nedeniyle duruşmaya gelmediği için mazaretli sayılma talebini reddetti. Mahkeme bir önceki duruşmanın kasımda olduğunu ve 3 ay sonra duruşmanın yapıldığı, mazaretinin geçerli olmadığını belirtilerek Aydın Doğan hakkında 8 Mayıs’ta yapılacak bir sonraki duruşmaya zorla getirme kararı çıkartılmasına karar verdi. 

24.5 yıla kadar hapis

İddianamede Doğan'ın ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'', "kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefet'' ve "resmi belgede sahtecilik'' suçlarından 8,5 yıldan 24,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti. İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya Doğan yurtdışında olduğu gerekçesiyle katılmayarak mazeret talebinde bulundu. Doğan bir önceki duruşmaya da katılmamıştı. Duruşmaya Doğan'ın kızı Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, Yahya Üzdiyen'in de bulunduğu 12 sanık katıldı.   

Devlet zarara uğradı 

İddianamede, POAŞ'ın 2001-2008 arasında yurtdışından Türkiye'ye akaryakıt ithalatı yaptığı ve Gümrük Birliği olmayan ülkelerden yapılan ithalatın birlik üyesi İngiltere'den yapılmış gibi gösterdiği öne sürülerek, gümrüklere sahte belge ibraz ederek vergi muafiyeti sağlandığı, vergi kaçırıldığı ve devletin zarara uğratıldığı öne sürülüyor. POAŞ'ın 2000'den sonra Ukrayna ve Rusya gibi AB üyesi olmayan ülkelerden akaryakıt aldığı, eksik ithalat vergisi ödemek üzere merkezi Bahamalar'da olan fakat İngiltere'de faaliyet gösteren Point isimli bir şirket kurduğu belirtilen iddianamede, AB ülkelerinden alınan mamullerdeki vergi muafiyetinden yararlanıldığı ve böylece vergi kaybına yol açıldığı aktarılıyor.

Hisselerde erime sürüyor

Aydın Doğan hakkında bir sonraki duruşmaya zorla getirilme kararı çıkması Borsa İstanbul’daki Doğan Holding hisselerinde yoğun satışa sebep oldu. Doğan Holding hisseleri dün BIST 100 endeksinin yüzde 2.11 yükseldiği günde yüzde 1.41 değer kaybetti. Hürriyet gazetesinde hafta sonu çıkan ‘Karargah rahatsız’ haberinin yarattığı tartışmalar sebebiyle de  Doğan Holding’de son 3 gündeki değer kaybı yüzde 14.6'ya  ulaştı.   

AYLIK GELİRİ 40 BİN TL

Duruşmada sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam etti. Sanık Hanzade Vasfiye Doğan Boyner kimlik tespitinde yönetici olduğun ve aylık gelirinin 40 bin TL olduğunu belirtti.

FETÖ'den yardım istemiş

Doğan Holding Ankara Temsilcisi Barbaros Muratoğlu'nun aralarında POAŞ'ın da olduğu davalarla ilgili FETÖ'nün yargı yapılanmasından yardım istediği tespit edilmişti. Muratoğlu, soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından sevk edildiği mahkemece tutuklanmıştı.