Avrupa'ya gaz teklifi

Avrupa, Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle enerji kriziyle boğuşuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin 5 LNG terminali ile Avrupa ülkelerine talep etmeleri halinde gaz sevkıyatı yapılabileceğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dünyada bir enerji krizi yaşandığını belirterek, Türkiye'nin gerekirse Avrupa'ya gaz sevkıyatı yapabileceğini söyledi. Dün Al Jazeera'ye gündeme dair açıklamalarda bulunan Dönmez, "Eğer taraflar kabul ederse enerji krizinin aşılması konusunda başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmaz üzere yapıcı bir rol üstlenebiliriz" ifadelerini kullandı. Bakan Dönmez, "5 LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) terminalimizin bir kısmı özellikle yaz aylarında müsait. Talep ettiği takdirde Avrupa ülkelerine bu terminalleri kullanmak suretiyle kendilerine gaz sevkiyatı yapabiliriz" dedi.

YATIRIMLAR RAHATLATTI

Türkiye'nin dünyada yaşanan enerji krizini bugün daha iyi yönetmesinde yaptığı yatırımların etkili olduğunu belirten Dönmez, şunları söyledi: "Biz 20 yıl önce sadece Rusya'dan doğalgaz alırken bunun yanına dost ve kardeş ülke Azerbaycan'dan yeni boru hatları inşa ettik. Komşumuz İran'dan boru hattı ile doğalgaz getiriyoruz. Ayrıca LNG terminallerinin sayısını ve kapasitelerini artırdık. Bugün 2'si karada 3 denizde 5 LNG terminalimize ulaştık. Bununla biz tedarik çeşitliliğini sağlamış olduk. Başta körfez ülkeleri olmak üzere Mısır, Cezayir, Nijerya'dan LNG alıyoruz. Zaman zaman ABD'den de alıyoruz. LNG terminallerinin kapasitesi ve sayısı bakımından baktığımızda Avrupa'da herhalde bizim kadar kapasitesi olan yok. Yaklaşık 15 ülkeden gaz getirebilen bir ülkeyiz. Bu altyapı daha çok Türkiye'de tüketilen doğalgaza hizmet etmekle birlikle Avrupa'ya da hizmet götürecek kapasiteye sahip."

ELEKTRİKTE KESİNTİ BİTTİ

Enerji alanında da Türkiye'nin artan talebini karşılamak için ciddi yatırımlar yapıldığını belirten Bakan Dönmez, "20 yıl öncesine gittiğimizde Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ve günlük 3-4 saat elektrik kesintisi olan bir ülkeydi. Doğalgaz sadece 5 büyükşehirde vardı. Bugün 81 ilin tamamında doğalgaz bulunuyor. Ülkenin yüzde 80'i doğalgaza ulaşır hale geldi. Elektrikte o kesintili sıkıntılı dönemi geride bıraktık. Bunu yaparken hem enerji arz güvenliğini sağladık hem de enerji dönüşümünü sağladık" diye konuştu.

KARADENİZ GAZINDA YÜZDE 90 İLERLEDİK

Karadeniz'de keşfedilen gazın bu yıl mart ayında sisteme verilerek, konutlara ulaştırılması planlanıyor. Bakan Dönmez, "Bugün yüzde 90 seviyesinde projede bir ilerleme söz konusu. Ben de sık sık sahaya gidiyor ve çalışmaları da yerinde inceliyorum. Yaklaşık 8-10 bin insan çalışıyor, yurtdışından gelen uzmanlar var. Böyle büyük projeler baktığınızda 6-7 yıldan önce de bitirilemiyor ama biz Türkiye olarak birçok diğer işte olduğu gibi hızlı bir şekilde ilerliyoruz" dedi.

TÜRKİYE 1 YIL İÇİNDE GAZ MERKEZİ OLUR

Türkiye'nin yıllık gaz tüketiminin 55-60 milyar metreküp olduğunu belirten Bakan Dönmez, "Yılda 100 milyar metreküp gazı Türkiye ulusal sistemine getirme, bağlama imkanına sahibiz. Bu ne demek 40 milyar metreküp gazı arzu edildiği takdirde Avrupa'ya buradan sevk edebiliriz. Bizim temasta olduğumuz bölge ülkeleri de bizim bu gaz merkezi projesini destekliyor. Gaz merkezini 1 yıl içinde işletebilir hale geleceğiz" dedi.