Avrupa'nın tavrını şaşkınlıkla izliyoruz

TÜSİAD Başkanı Symes, ''Mülteci sorunu, bu yüzyılın en önemli olgusu olarak tarihe geçecek. Politikaların, AB’nin temel değerlerine olan aykırılığını şaşkınlık içerisinde izledik. AB değerlerini restore etmek zaman alacak'' ifadelerini kullandı.

1

TÜSİAD’ın 46. Olağan Genel Kurulu, dün Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti. Açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, Suriyeli mültecilerin dramına değindi ve "Mülteci meselesi tarihe geçecek" dedi. Symes, "Sınırımızın hemen güneyinde, Halep şehrinin insanları canlarını sınırlarımıza dar atıyorlar. İltica ve göç konusu sadece uluslararası anlaşmalar, mali paketler 'kendi ülkemizi mülteci akınından nasıl koruyacağız' meselesi değildir. Bu sorunun kaynaklandığı coğrafyada çözülmesi şarttır" dedi. 

BU MESELE TARİHE GEÇECEK 

Mülteci meselesini, ‘Bu yüzyılın en önemli olgusu olarak tarihe geçecek’ ifadeleriyle tanımlayan Symes, "Birlik üyelerinden bazılarının kurumun temel ilke ve değerlerinden ayrıldığını şaşkınlık içerisinde takip ettik. Avrupa’daki işsizlik aşırı sağın yükselişine yansıdı. AB değerlerini restore etmek zaman alacak" dedi. 

  
PKK, Kürt halkına hayatı zindan ediyor

Symes, konuşmasında terör konusuna da değindi. TÜSİAD Başkanı, "PKK terör örgütü, adına konuştuğunu iddia ettiği Kürt vatandaşlarımıza hayatı zindan etmek için her şeyi yapıyor. PKK’nın derhal şiddete son vermesi gerekiyor" dedi.  

Asgari ücretteki artışla büyüme yüzde 4.5'e çıkar 

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) 46. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yakın dönem performansı belli bir bağlamda değerlendirilse çok da kötü olmadığının takdir edilebileceğini kaydetti. Şimşek, bu sene asgari ücret artışı nedeniyle büyümenin yüzde 4.5'e çıkabileceğini düşündüklerini belirterek, "Ama yüzde 5'e çıkmasının ön koşulu reformlar yoluyla toplam faktör verimliliğini artırmaktır."

Gözyaşlarını tutamadı

Geçen hafta kolunu kıran Ali Koç geçirdiği kazaya rağmen genel kurulu kaçırmadı. Ali Koç genel kurul boyunca elindeki sarı-lacivert topu düşürmedi. Geçtiğimiz ay vefat eden abisi Mustafa Koç’un TÜSİAD Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmalardan alıntılar gösterilmesi üzerine Ali Koç, gözyaşlarını hakim olamadı. 

Boynumuz hiç bu kadar bükülmemişti

GENEL kurul öncesi, geçen ay hayatını kaybeden TÜSİAD Onursal Başkanı Mustafa Koç için de özel bir bölüm gerçekleştirildi. Söz konusu bölümde, TÜSİAD Genel Kurulları'nda 6 kez konuşma yapan Mustafa Koç'un hitaplarından derlenerek hazırlanan bir video gösterildi. Ardından Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Koç'un anısına bir konuşma yaptı. Eczacıbaşı, konuşmasında, "Salonumuz boş, içimiz buruk, gözlerimiz onu arıyor" dedi. TÜSİAD'ın 45 yıllık tarihinde bazen kaygılarını, bazen de acılarını ve kederlerini paylaştıklarını aktaran Eczacıbaşı, ancak hiç böylesine zamansız bir kayıpla sarsılmadıklarını, boyunlarının bu kadar bükülmediğini söyledi. 

Çok büyük bir değeri kaybettik

BAŞBAKAN Yardımcısı Şimşek de konuşmasının bir bölümünde Koç'u andı. Mustafa Koç'a Allah'tan rahmet dilediklerini belirten Şimşek, Türkiye'nin büyük bir değeri kaybettiğinin altını çizdi. TÜSİAD Başkanı Symes da "Genel kurulu yeri doldurulamayacak dostumuz Mustafa Koç'un vakitsiz vefatından duyduğumuz acı henüz çok tazeyken yapıyoruz. Bir kez daha başsağlığı dileklerimi sunuyorum" dedi.