Avrupa'nın pet şişesini Türk şirket dönüştürüyor

2019'dan beri geri dönüştürülmüş pet satışı yaparak Avrupa'da aranan şirketlerden birisi haline gelen Polisan Hellas, bu yıl 3 milyon euro ‘r-pet', 1 milyon euro da ‘iyileştirme' yatırımı yapacak.

İSMAİL BEZİRCİ

Polisan Holding'in yurtdışı yatırımları arasında yer alan ve şirket bünyesine 2013'te katılan Polisan Hellas, AB'nin yeni pet kuralını takibe aldı. Avrupa Birliği (AB), 2025 yılına kadar içecek kaplarının yüzde 77'sinin toplanması ve pet şişelerde yüzde 25 geri dönüştürülmüş içerik olmasını benimsemişti. Polisan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Hacıkamiloğlu, şirketin Yunanistan Volos'taki fabrikasında 10'uncu yıl nedeniyle düzenlenen basın toplantısında, holdingin faaliyet gösterdiği alanlara, sahip olduğu şirketlere ve finansal tablolarına ait bilgiler paylaştı. Polisan'ı Polisan yapan sektörün kimya olduğunu, burada çok önemli araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) çalışmaları yaptıklarını, yabancı ortaklıklarının bulunduğunu ve yurtdışında da Polisan Hellas fabrikasında faaliyetlerini yürüttüklerini söyleyen Hacıkamiloğlu, sözü Polisan Hellas'ın Ülke Müdürü Cenk Bitlis'e bıraktı. Bitlis, şu bilgileri verdi:

BALKANLAR'DA TEK ÜRETİCİ: Volos'ta 1998'de kurulan firmayı 2013'te Polisan bünyesine kattık. Şirket Yunanistan ve Balkanlar'daki tek polietilen tereftalat (pet) granül üreticisi ve önde gelen geri dönüştürülmüş pet (r-pet) granül üreticileri arasında yer alıyor.

KAPASİTE 84 BİN TON: Fabrika 15 dönümü kapalı olmak üzere toplam 75 dönümlük alan üzerine kurulu. Yıllık üretim kapasitesi 84 bin ton, bunun 5 bin 400 tonunu preform (pet şişe) üretimi oluşturuyor. R-pet üretimi altyapısı, toplam kapasitenin yüzde 30'una denk geliyor. Yılda 200 milyondan fazla preform üretebiliyoruz. Rekabetimizi korumak için sürekli olarak verimlilik ve yenilik yatırımlarımız devam ediyor. Sürdürebilirliğe de odaklanmış durumdayız.

4 MİLYON EURO YATIRIM: Polisan Hellas 2019'da geri dönüştürülmüş pet granül satışlarına başladı. Bu alana yönelik yatırımlarımızın kapsamını genişleterek 2021'de r-Pet preform üretimine geçtik. Planlama dahilinde bu alanda yeni yatırımların startını da verdik. 2023 yılı için 4 milyon euro'luk yatırım belirledik. Bu bütçenin 3 milyon euro'sunu r-pet, geri kalanını ise iyileştirme ve genel bakım yatırımları oluşturuyor.

BİR GÜNDE TESLİM: Yunanistan'daki tek üretici biziz. Üretimin yüzde 70'ini Yunanistan'a, geri kalan kısmını ise Balkanlar'daki ve Avrupa'daki diğer ülkelere satıyoruz. Yunan pazarına bir gün içerisinde mal teslim edebilirken, Balkanlar'dan gelen talebe 48 saatte cevap verebiliyoruz.

YENİ FIRSAT KAPISI: Bu yatırımla pet pazarının stratejik oyuncularından biri haline gelmeyi amaçlıyoruz. Çünkü AB, 2025 yılına kadar yüzde 25, 2030'a kadar yüzde 30 olacak şekilde r-pet kullanımını zorunlu hale getirdi. Ürettiğimiz ürünler, bu açıdan Polisan Hellas'a yeni fırsat kapıları açıyor. Geçen yıl Avrupa'da 1.8 milyon ton pet kullanıldı. Bu rakamın 2025'te 2.78 milyon tona, 2029'ta ise 3.23 milyon tona çıkması bekleniyor. Önceki yıl 9.4 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan global geri dönüştürülmüş pet pazarının da 2030'a kadar yıllık ortalama yüzde 7.4 büyümesi bekleniyor.

POLİSAN HELLAS OKUL GİBİ

* Çalışanları Yunan olan Türk şirketi Polisan Hellas, Polisan Holding'in üst düzey yönetici adayları için okul görevi grüyor. Şirtekin Türk olan ülke müdürleri daha sonra holdingde üst düzey görevlere getiriliyor.

* Polisan Hellas'ta 2015-2018 ülke müdürlüğü yapan Selçuk Denizhan, şu an holdingin liman işletmeciliği yatırımı Polipor'un genel müdürü.

* 2019-2022 arasında Polisan Hellas'ta ülke müdürlüğü yapan Çağdaş Saygı ise Polisan Kimya'nın kaptan koltuğunda oturuyor.

* Polisan Hellas'ın yeni ülke müdürü Cenk Bitlis, Polisan Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Bitlis'in oğlu. 35 yaşındaki genç yönetici, ülke müdürlüğünden önce şirkette farklı görevlerde bulunmuş.

Volos'taki fabrikayı Polisan Holding CEO'su Mehmet Hacıkamiloğlu,(solda) Polisan Hellas Ülke Müdürü Cenk Bitlis'le (sağda) birlikte gezdik.

AB'NİN EN ÖNEMLİ TEDARİKÇİSİ OLACAĞIZ

Coca-Cola, Nestle, Alpla, Resilux gibi şirketlerin aralarında bulunduğu güçlü bir müşteri portföyüne sahip olduklarını belirten Cenk Bitlis, r-pet ile preform tabanlı ürünleri sayesinde Avrupa ve Balkanlar'ın en önemli tedarikçisi olma hedefiyle çalıştıklarını söyledi. Bitlis, "Şirketimiz 5 yıllık, sürdürülebilir kârlılık odaklı stratejisinin bir parçası olarak, 2022 Haziran'da yeni preform kalıp yatırımını tamamladı" dedi.