Avrupa'nın en büyük boru hattı Türklere emanet

Avrupa'nın en büyük boru hattı projesi Karadeniz kıyısı-Podişor Doğalgaz Boru Hattı'nı üstlenen Kalyon, yurtdışında yeni işlere talip.

AA

Yurtiçi projelerinin yanı sıra yurtdışı çalışmalara da ağırlık veren Kalyon İnşaat, Avrupa'nın en büyük boru hattı projesinin yapımını üstlendi. Şirketin geçen yıl haziran ayında Romanya'nın gaz iletim hatlarının yapım ve işletmesinden sorumlu kamu şirketi SNTGN Transgaz ile sözleşme imzalayarak yatırımına başladığı Avrupa'nın en büyük boru hattı projesi Romanya'nın Karadeniz Kıyısı-Podişor Doğal Gaz Boru Hattı'nda çalışmalar hızla ilerliyor.

SNTGN Transgaz'ın Genel Müdürü Ion Sterian ile Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tevsi (Faz-III) Projesi'ni yerinde inceleyen Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu, "Romanya'da bu tarz kritik altyapı projelerine dahil olmaya devam edeceğiz. Romanya bizim için artık operasyonlarımızı büyüteceğimiz bir lokasyon haline geldi. Ordada bir şubemiz var. Romanya'da 1200 kişi istihdam ediyoruz ve bu sayı her gün katlanarak artacaktır" dedi.

30 HAZİRAN'DA BİTECEK

Ion Sterian da "Gaz taşıma boru hatları geliştirilmesinde Türkler çok önemli işler yapıyor. Kalyon Holding, ekipman, profesyonellik ve ekip olarak dünyanın en büyüklerinden biri. Türkiye enerji konusunda da bölgenin bir hubı haline geldi. Burada gördüğüm tabloya bakılırsa da her şey kusursuz şekilde yapılıyor. Murathan Bey ve benim ekip arkadaşlarım sahada çok iyi anlaşıyor, ben de Murathan Bey ile çok iyi anlaşıyorum. Proje bittiğinde ben de Murathan Bey de projenin bitiş tarihi olan 30 Haziran'da sizleri davet edeceğiz. Umarım her şey umduğumuz gibi gider, ben her şeyin güzel gideceğine inanıyorum" dedi.

Murathan Kalyoncu (sağda) ve Ion Sterian, Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tevsi (Faz-III) Projesi'ni yerinde inceledi.

YAPIM BEDELİ 450 MİLYON EURO

Toplam 308 kilometre uzunluğunda 48 ve 40 inçlik boru çapına sahip olan Tuzla-Podişor Doğal Gaz Boru Hattı inşa ediliyor. Hat, BRUA koridoru ile birleşecek (BRUA koridoru; Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya üzerinden geçen Avrupa'nın enerji güvenliği açısından çok önemli bir koridor). Projenin yapım bedeli yaklaşık 450 milyon euro.