Avrupa'nın en büyüğü olacak

Türkiye'nin en büyüğü oldu, sıra Avrupa liderliğinde. Kalyon'un Karapınar'da kurduğu güneş santralinin beyni olacak SCADA binasının temelini 3 bakan birlikte atarken projede ilk faz da dün tamamlandı. Şimdiden Türkiye'nin en büyüğü olan santral bittiğinde Avrupa'nın Avrupa'da lider olacak.

Kalyon Holding'in yerli ve yenilenebilir enerji ihtiyacına yönelik olarak gerçekleştirdiği Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nin birinci fazı 700 bin panel kurularak tamamlandı. Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası'nda üretilen yerli panellerle 271 MW kapasiteye ulaşan santral şimdiden Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali oldu. Tamamlandığında 1000 MW kapasiteyle, Avrupa'nın en büyük, dünyanınsa en büyük 5 güneş enerjisi santralinden biri olacak dev yatırımın yüzde 30'lık kısmını kapsayan ilk fazının tamamlanması nedeniyle, bölgeye teknik gezi düzenlenirken santralin 'beyni' niteliğindeki yönetim ve veri merkezi olarak inşa edilecek ödüllü SCADA binasının temeli de atıldı.

ÜÇ BAKANLI TÖREN

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu'nun ev sahipliğindeki törene, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum katıldı. Törende konuşan Bakan Varank, yenilenebilir enerji konusunda sektörü desteklemeye devam edeceklerini bildirdi. Varank "Ankara'daki güneş paneli fabrikasının önümüzdeki aylarda devreye girecek ek yatırımlarla sadece buraya değil, hem Türkiye'ye güneş paneli tedarik etmesini hem de ihracata başlamasını istiyoruz" dedi.

Bakan Dönmez ise Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir enerji politikalarının önemine değinerek, "Türkiye, yenilenebilir enerjinin merkez ülkesi olacak" diye konuştu. Dönmez "Bugün rüzgar enerjisinde 9 bin 660 megavat ile dünyada 12'nci, Avrupa'da 7'nci sıradayız. Güneş enerjisinde ise 7 bin 154 megavat ile dünyada 13'üncü, Avrupa'da 7'nci sıradayız" dedi.

Temel atma törenine bakanlar Mustafa Varank, Fatih Dönmez ve Murat Kurum katıldı.

GEZİLER DÜZENLENECEK

Bakan Kurum da santralin 2022 sonunda tamamen hayata geçeceğini belirterek "Hem belediye hem de kaymakamlığımız geziler düzenleyecek" dedi.

GÖKTÜRK, UZAYDAN FOTOĞRAFINI ÇEKECEK

Santral uzaydan da görülebilen nadir yapılardan biri konumun- da olacak. Bakan Varank, Göktürk ve İMECE uydularıyla santralin fotoğraflarını uzaydan çekeceklerini söyledi.

9 AYDA 700 BİN PANEL KURULDU

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Ankara'da kurulan fabrikada üretilen güneş panellerinin eş zamanlı olarak Kalyon Karapınar GES'in kurulumunda kullanılmaya başlandığını ve 9 ay gibi kısa bir sürede 271 MW güce ulaşan santralin 700 bin panel kurulumu yapılarak şimdiden Türkiye'nin en büyüğü olduğunu söyledi. Kalyoncu "Fabrikamız üretime başlar başlamaz aynı gün Kalyon Karapınar GES'in kurulumuna da başladık. Tamamlandığında 1000 megavat kurulu güce ulaşacak. 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğündeki bu alan çöl niteliğindeki bir bölge" dedi.