Avrupa'daki yatırımlar için yeni aday Türkiye

DEİK Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Steven Young, “Avrupa'nın yeni yatırımlarında Türkiye, ciddi adaylardan olacak. Lojistik avantajı yatırımlar için fırsat yaratacak” dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı ve Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Steven Young, uluslararası üretim ağının yeniden yapılanacağını söyledi. Young, “Bölgenin ihtiyacını bölgenin içinden tedarik etme politikasını göreceğiz. Bu anlamda Türkiye’nin çok büyük fırsatı var. Almanya’nın ya da Avrupa’nın şu ana kadar Çin’den tedarik ettiği veya Çin’e yaptığı yatırımlar belki kalacaktır ama ek yeni yatırımlar konusunda Türkiye, ciddi adayların biri olacak. Türkiye’nin lojistik avantajları da yatırımlarda önemli bir faktör olacak” dedi.

TÜRKİYE BAŞARILI YÖNETTİ

Salgının dünya ticaretine etkisi, Türkiye-Almanya ticari ilişkileri, yatırımlar ve ortak projelere ilişkin sorularını yanıtlayan Young, şunları söyledi: “Türkiye, salgın döneminde çok başarılı sınav verdi. Yurtdışında süpermarketlerin raflarının boşaldığını, marketlerin önlerinde kilometrelerce kuyruklar gördük. Türkiye’de bunların hiçbirini görmedik. Çünkü altyapı çok uygundu ve insanlar da hızlı adapte oldu.”

ALMAN START-UP’LARLA TEKNOLOJİDE ORTAKLIK

Almanya'nın Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olduğunu vurgulayan Young, şöyle devam etti: “Türkiye’de 7 bin civarında Alman menşeli ya da Almanya ile bağlantılı firma faaliyet gösteriyor. İki ülkenin ticaret hacmi 40 milyar dolara doğru gidiyor. Almanya’da değerli firmalar var. Bu firmalar start up ya da faaliyetlerinin ilk 3 yılındalar. Bu firmalar, koronavirüs salgınıyla birlikte nakit akış sıkıntısına giriyor. Ama ellerinde iyi teknoloji ya da ürün var, müşteri portföyleri de oldukça cazip. Batmamaları gerekiyor. Bu tip şirketlerle iş ortaklığı yapılabilir, kısmen ya da tamamen satın alınabilirler.”