Avrupa'da voltaj en hızlı Türkiye'de yükseliyor

Üretimini 28 bin adede yükselten Togg ile ekosistem de büyüyor. Pazara girecek yeni modellerle birlikte elektrikli otomobil satışları yüzde 500 artışla 50 bin adedi geçip, Türkiye Avrupa'nın en hızlı büyüyen pazarına dönüşecek.

Sümer Demirciler

Pazarın hala küçük bir bölümünü oluştursa da yüzde 100 elektrikli otomobil satışları her yıl katlanarak artıyor. Ülkemiz pazarında 2020 yılında sadece 844 adet elektrikli otomobil satılırken, 2021'de bu sayı 2 bin 864 adede yükseldi. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (OMDD) verilerine göre geçtiğimiz yılsa elektrikli satışları yüzde 188 artışla 8 bin 210 adede ulaştı. Togg'un satışa sunulmasıyla birlikte 2023 yılı elektrikli otomobil satışlarında yeni bir sayfa açıp, hem adet hem de oransal olarak tarihi rekorun kırılacağı bir yıl olacak.

ÜRETİMİ 8 BİN YÜKSELTTİ

Geçtiğimiz hafta ön sipariş sürecini başlatan Türkiye'nin yerli otomobil Togg, tahmin edilenden daha büyük bir ilgiyle karşılaştı. T10X için verilen ön siparişin 7 günde 100 bin adedi geçmesi üzerine Togg, daha önce 12 bin adet olarak açıkladığı çekilişle teslim edilecek akıllı cihaz sayısını 20 bin olarak güncelledi. Togg ayrıca 20 bin kullanıcının yanı sıra 20 bin kişi için de yedek liste oluşturacak. 2023 yılı için planlanan teslimatlarda iptallerin yaşanması halinde yedek listedeki kullanıcılar devreye alınacak. Ancak, 2023 yılı teslimatları için yedek listeden asıl listeye geçemeyenler 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla belirlenecek yeni paket ve konfigürasyon seçenekleriyle T10X sipariş edebilecek. Bu siparişi verenler, 2024 Haziran ayına kadar herhangi bir çekilişe girmeden akıllı cihazlarını teslim alabilecekler. Yapılan bu artışla beraber Togg'un ilk yılında üretilip teslim edeceği model sayısı 28 bin adedi bulacak.

YÜZDE 500 ARTIŞ VAR

Bu yılsonuna kadar pazara girecek yeni elektrikli modellerle birlikte yüzde 100 elektrikli otomobil pazarında satış tahminleri de yükseldi. Tedarik ve üretim süreçlerinde yaşanan sorunlar etkilese de yıl sonuna kadar satılan elektrikli otomobil sayısının 50 bin adedi geçmesi bekleniyor. 2022'ye kıyasla yüzde 500'den fazla artış anlamına gelen bu satışla Türkiye, aynı zamanda Avrupa'nın en hızlı büyüyen elektrikli pazarı olacak.

MARKALAR ONLINE SATIYOR

Elektrikli otomobillerle birlikte satış yöntemleri de hızla değişiyor. Başta bir bayilik sistemi kurmayan Togg olmak üzere neredeyse tüm markalar elektrikli modellerini online kanalları üzerinden pazarlıyor.

SON GÜN BUGÜN

Togg'un ön sipariş süreci bugün sona eriyor. Başvurular 17.00'ye kadar işleme alınacak ve aynı gün saat 22.00'de sipariş sistemi kapanacak.

EKOSİSTEM DE DEĞİŞİYOR

Artan elektrikli otomobil satışlarıyla birlikte yeni bir ekosistem de oluşuyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nın açıkladığı verilere göre, 10 Mart 2023 tarihi itibariyle ticari olarak şarj hizmeti verilen şarj noktası sayısı 3 bin 728 adedi geçmiş durumda. 2023 sonuna kadar 2 binden fazlası yüksek hızlı olmak üzere, 5 binden fazla şarj istasyonunun faaliyete geçmesi planlanırken, 2024 yılında bu sayı katlanarak artacak. 2030 yılında Türkiye yollarında 1.5 milyondan fazla elektrikli araç dolaşıp, 150 bin adet şarj istasyonuna ihtiyaç duyulacağı tahmin ediliyor. Bunun için 3 milyar dolarlık altyapı yatırımı yapılacağı öngörülüyor.