Avrupa'da kiralar fırladı... Yasal önlem alınıyor!

Avrupa, konut sıkıntısı nedeniyle yüksek kira artışlarıyla mücadele ediyor. Almanya'da 700 bin yeni konuta ihtiyaç duyulurken, İngiltere'de kiralanabilir konut sayısı 2019'daki seviyesinin yüzde 46 altında.

Avrupa'nın büyük şehirlerinde konut arz ve talebindeki dengesizlik rekor kira artışlarına neden olurken, yüksek enflasyon ve faiz oranları ile artan inşaat maliyetleri konut tedarikini daha da kötüleştiriyor. Bazı ülkelerde halkın yarısının kirada oturduğu Avrupa kıtasında hükümetler uygun fiyatlı konutlar ve kira artışını frenleyerek çözümler üretmeye çalışmasına rağmen, yüksek seyreden enflasyonun kira ve konut fiyatlarını baskılamaya devam edeceği öngörülüyor.

ALMANYA: Nüfusu 84 milyon olan Almanya'da gayrimenkul piyasasındaki baskının hafiflemesi için yaklaşık 700 bin yeni konuta ihtiyaç duyuluyor. Ülkedeki konut açığı, artan inşaat maliyetleri, yüksek faiz ve mülteci akını nedeniyle 20 yılın en yüksek seviyesinde.

AVUSTURYA: Konut talebindeki sıkışıklık nedeniyle kiraların keskin şekilde arttığı başkent Viyana'da apartman dairesi için metrekare başına kiralama maliyeti 17 ila 20 arasında değişiyor.

DANİMARKA: Ülke kurumsal yatırımcıların gayrimenkul satın alırken kiraları önemli ölçüde artırmasını zorlaştırmak için yasalarını değiştirdi.

FRANSA: Fransızların aylık en önemli harcamasının başında kira geliyor. Başkent Paris'te artan konut fiyatları yıllar içinde, dar ve orta gelirli aileleri daha çok banliyölere iterken, kiralık konut bulmak için gerekli şartlar zorlaştı.

HOLLANDA: Amsterdam, Utrecht, Lahey ve Rotterdam gibi şehirlerde yaşanan konut sıkıntısı devam ediyor.

KİRALANABİLİR KONUT SIKINTISI

İNGİLTERE: Avrupa'da konut kısıtı ve kira artışlarının en fazla yaşandığı ülkelerden biri olan İngiltere'de, ortalama bir konut kirası bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 9.4 artarak 1190 sterline yükseldi. İngiltere emlak piyasasında kiralanabilir konut sayısı ise 2019'daki seviyenin yüzde 46 altında.

İSPANYA: Her geçen yıl artan konut sorununa karşı önlem arayan hükümet, ülke demokrasi tarihinde ilk defa kira artışlarına müdahale etti. Mecliste kabul edilen konut tasarısı gereği, şimdiye kadar TÜFE'ye göre belirlenen kira artışları 2023'te yüzde 2, 2024'te yüzde 3 ile sınırlanacak. Ayrıca iki yıldan fazla boş kalan konutların emlak vergileri yüzde 150'ye varan oranlarda artırılacak.

YUNANİSTAN: Yunanistan'da 2009 sonrası yaşanan ekonomik krizle birlikte 2010'lu yıllarda emlak satış fiyatlarında ve kiralarda ciddi düşüş gözlenirken, son yıllarda bu durum tersine döndü. Ülkede son 5 yılda kira fiyatlarındaki artış yüzde 30'u aştı. 2023 yılı içerisinde bu artışın devam etmesi bekleniyor.