1- ALMANYA'DA TÜKETİCİ GÜVENİ TARİHİ DİPTE
Almanya'da ağustosta bu ay için eksi 36.8 puan olarak ölçülen Tüketici Güven Endeksi, ekim ayı için 5.7 puanlık azalışla eksi 42.5 puana düştü. Böylece, endeks düşüşünü 4. aya taşıdı. Endeksin Nisan 2022'de rekor düşük seviyenin oldukça altında yeni bir tarihi düşük seviyeye gerilemesi dikkati çekti. GfK açıklamasında, "Bu, tüm zamanların en düşük seviyesi. Almanya için endeksin 1991'de yayınlanmaya başladığından beri gelir beklentilerinde daha düşük bir değer ölçülmedi" denildi.
GfK Araştırmacısı Rolf Bürkl, konuya ilişkin değerlendirmesinde, yaklaşık yüzde 8 olan enflasyon oranının tüketiciler arasında büyük reel gelir kayıplarına ve dolayısıyla satın alma gücünde önemli bir düşüşe yol açtığını belirtti. Bürkl, "Birçok hane, şu anda enerjiye önemli ölçüde daha fazla para harcamak zorunda kalıyor ya da önemli ölçüde daha yüksek ısıtma faturaları için kenara para koymak zorunda. Buna göre, yeni alımlar gibi diğer harcamalardan tasarruf etmeleri gerekiyor. Bu da tüketici ikliminin yeni bir rekor seviyeye düşmesine neden oluyor" ifadelerini kullandı.
2- İSPANYOLLARIN YAŞAM KALİTESİ DÜŞÜYOR
Yüksek enflasyon ve fiyat artışları İspanyolların yaşam kalitesini düşürüyor. Tarım, Gıda ve Balıkçılık Bakanlığının yayımladığı rapora göre, İspanyolların yıllık gıda alım gücü ilk defa 600 litre/kilogramın altına düştü. Tüketiciler Örgütü, her bir İspanyol'un pazar çantasını doldurmak için son bir yıla oranla ortalama yüzde 15,2 daha fazla harcadığını ve bunun son 34 yılın en yüksek artışı olduğunu açıkladı. Raporda en çok ihtiyaç duyulan 239 ürünün yüzde 95'inde fiyat artışı olduğunu vurguladı. Verilen listeye göre, yıllık bazda en fazla fiyat artışı olan ürünler şu şekilde sıralandı: Ayçiçek yağı (yüzde 118), margarin ve tereyağı (yüzde 75), muz (yüzde 64), makarna (yüzde 64), zeytinyağı (yüzde 53), un (yüzde 50), yumurta (yüzde 47).
3- İLAÇ ENDÜSTRİSİ KRİZİN EŞİĞİNDE
Avrupalı ilaç şirketleri artan elektrik maliyetleri nedeniyle ucuz bazı jenerik ilaçları üretmeyi durdurabilecekleri uyarısında bulundu ve bu ilaçların fiyatlamalarının gözden geçirilmesini istedi. Teva, Novartis'in Sandoz adlı birimi ve Fresenius'un Kabi adlı birimi gibi jenerik ilaç üreticilerini temsil eden Medicines for Europe adlı kuruluş Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin enerji ve sağlık bakanlarına konuya ilişkin açık mektup gönderdi. Mektuba göre, Avrupa'da elektrik fiyatları bazı ilaç fabrikaları için 10 katına çıkarken, hammadde maliyetleri yüzde 50'yle yüzde 160 arasında yükseldi.
4- 15 ÜLKE DOĞALGAZA TAVAN FİYAT İSTİYOR
Avrupa Birliği (AB) üyesi 15 ülke, AB Komisyonu'ndan, ithal doğal gaza tavan fiyat uygulamaya yönelik plan hazırlamasını istedi. Uluslararası basında yer alan habere göre, Fransa, İtalya, İspanya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya ve Slovenya enerji bakanları, AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson'a ortak imzalı bir mektup gönderdi. "En ciddi sorun olan doğal gazın toptan fiyatı konusunu henüz çözemedik." ifadesine yer verilen mektupta, Avrupa'daki bütün toptan doğal gaz işlemlerine tavan fiyat uygulanması gerektiği kaydedildi. Üye ülke bakanları enerji krizine karşı alınacak tedbirleri görüşmek üzere yarın Brüksel'de olağanüstü toplantı yapacak.
RUSYA'YA YENİ YAPTIRIM
Avrupa Birliği, Rus petrolüne tavan fiyat uygulanmasını da içeren yeni yaptırım paketi teklif etti. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Kremlin'e gerilimi tırmandırmasının bedelini ödetmeye kararlıyız" dedi.