Akşam Gazetesi
Türk savunma sanayii, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) envanterine kattığı milli hava savunma sistemleriyle önemli ihracat başarıları hedefliyor. Türk savunma sanayiinin lider şirketleri de İngiltere Londra'da düzenlenen dünyanın önde gelen Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Fuarı'nda (DSEI 2023) gövde gösterisi yapıyor. Bu girmalardan birisi olan ASELSAN da fuarda hava savunma, haberleşme, güvenlik sistemleri, elektronik harp ve elektro optik çözümlerinin yer aldığı geniş bir sistem çeşitliliğini sergiledi.
DSEI'nin dünyanın önde gelen, bütün profesyonellerin buluştuğu sayılı fuarlar arasında yer aldığını belirten ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, uluslararası şirket olarak ASELSAN'ın iddialı ürünlerle fuarda boy göstermesinin Türkiye açısından önemli bir kazanım sağladığını ifade etti. Özellikle son dönemde Ukrayna-Rusya Savaşı'nın da çıktılarından birinin hava savunma sistemleri olduğuna işaret eden Akyol, şunları söyledi: "Dünyanın her yerinde, bu fuarda da öne çıkmış durumda. Önemi giderek artan bir yetenek. Kendi silahlı kuvvetlerimiz için geliştirdiğimiz KORKUT Hava Savunma Sistemi'ni ilk defa uluslararası arenada, burada sergiliyoruz. KORKUT ile beraber HİSAR'larımız, SİPER'lerimiz, bunları tamamlayan anti-dron sistemlerimiz var. Bunun hepsini de bir aile olarak GÖKKUBBE'de ortaya koyduk. Burada onun da konseptini gösteriyoruz. Dolayısıyla hava savunmayı öne çıkardık. İlk defa KORKUT'u buraya, uluslararası arenaya getirdik. Türkiye, hava savunma sistemlerinde milli ürünlerini envantere bir taraftan koyarken bir taraftan da uluslararası, dost ve müttefik ülkelerle bunların ihracatını konuşuyor, imzalıyor, ilerliyor. Artık önümüzdeki günlerde hava savunma alanında ihracata Türkiye olarak şahitlik edeceğiz."
ULUSLARASI VİTRİNDE
Güdüm kitlerinin uçaklardan, insansız hava araçlarından hassas vuruş kabiliyeti sunması dolayısıyla son dönemde önem kazandığını vurgulayan Akyol, ASELSAN'ın envantere kazandırdığı bir dizi güdüm kiti ailesi bulunduğunu söyledi. Akyol, "Bunların yanına GÖZDE Güdüm Kiti'ni de bu yıl ekledik, Silahlı Kuvvetlerimize teslim ettik. Bunu da ilk defa uluslararası arenaya getirdik. GÖZDE ile lazer güdüm ve ANS güdümü birleştirdik" dedi.
ORTA KALİBRE TOPTA İLK 5 HEDEFİ
Dünyanın en büyük 6'ncı hafif silah üreticisi CANiK, küresel arenadaki gücünü yeni yatırım ve stratejilerle büyütmeye devam ediyor. Fuara katılan CANiK'in Genel Müdürü Cahit Utku Aral, "Savunma sanayiinde güçlü bir ülkeyiz. Belirli bazı segmentlerin üretiminde ise dünyada sayılı ülkelerden biriyiz. Milli uçaksavar ailemiz ve uzaktan kumandalı komuta sistemlerimizin ardından Birleşik Krallık merkezli AEI Systems'ı da satın alarak dünyada orta kalibre top üreten yegane firmadan biri olduk. Tüm dost ve müttefik ülkelerin gözdesi haline gelerek ihracat hızımızı artırıyoruz. Samsun Yurt Savunma grup şirketlerinin 5 yıl içinde toplam cirosunun 350 milyon dolar olmasını hedefliyoruz. Küresel pazarda dünyanın en büyük 5 firmasından biri olacağız" dedi.
YERLİ ASKERİ MOTOR HAZIR
Türk savunma sanayiinin güç grubu üreticisi BMC Power, TUNA motoruna yönelik ilk seri üretim görevini başarıyla tamamladı. Fuara katılan BMC Power, fuarda 400 beygir güce sahip TUNA motorunu sergiledi. BMC Power Genel Müdürü Mustafa Kaval, TUNA motorunun seri üretimine yılbaşında başladıklarını söyledi. Kaval, "Tuna motorumuz 97 tane üretildi ve ihtiyaç kapsamında İzmir'de VURAN araçlarına entegre edilmek üzere sevkiyatlarını yaptık. Bu proje ve ilk seri üretim paketi başarıyla tamamlandı. Bu motorun farklı uygulamaları olacak. Bunlardan ilki kapsamında KİRPİ-2 araçlarında TUNA motorumuzu kullanacağız. Bu anlamda ürettiğimiz ilk motorumuzu bu hafta içinde İzmir fabrikamıza sevk ediyoruz.