Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren demir, çelik, alüminyum ve çinko gibi kritik sektörlerdeki stratejik tesisler, elektriğin 1 yılda 8 kat, doğalgazın ise 12 kat artması nedeniyle üretime ya ara veriyor ya da bütünüyle üretimi sonlandırıyor. İşte enerji fiyatlarının sanayi sektörüne faturası:
ÇELİK SEKTÖRÜ
Dünyanın en büyük çelik üreticileri, artan elektrik maliyetleri sebebiyle üretim miktarını 3 milyon ton azaltma yoluna gitti. Almanya'da Salzgitter çelik fırını kapattı, ArcelorMittal 3 tesiste üretimi azalttı, ThyssenKrupp Steel üretimi düşürdü.
Fransa'da Arcelor Mittal üretimi 3'te 2 oranında azalttı.
İtalya'da Arvedi ve Ferriere Nord üretimi durdurdu, Acciaierie d'Italia, fırınları kapattı.
İspanya'da Arcelor Mittal iki tesiste üretimi azalttı, Acerinox çelik fabrikasının faaliyetini askıya aldı, Celsa Group bir tesiste üretimi durdurdu ve Megasa SA iki tesiste üretime ara verdi.
İngiltere'de Liberty Steel, bir tesisinde üretimi planlanandan önce bitirdi.
Belçika'da Aperam bir fabrikasını kapattı, bir tesisinde üretimi kıstı.
Polonya'da Arcelor Mittal üretimi durdurdu. Çekya'da Liberty Steel, üretimi yarıya indirdi. Slovakya'da United Steel üretimi yarıya düşürdü. Sırbistan'da HBIS üretimi azalttı.
ALÜMİNYUM VE ÇİNKO
Avrupa'da alüminyum ve çinko üretimi de enerji krizinden nasibini aldı ve üretim yüzde 50 oranında azaldı. Almanya'da Trimet, 3 tesiste üretimi azalttı. Fransa'da Liberty House üretimi düşürdü.
İspanya'da Alcoa üretimi durdurma kararı aldı. Hollanda'nın en büyük alüminyum üreticisi Aldel üretime son verdi.
Slovakya'da Slovalco üretimi askıya aldı. Romanya'da Alro hatlarını kapattı. Slovenya'da Talum üretimi azalttı.
Çinko üretiminde de durum farklı değil. Hollanda'da çinko üreticisi Nyrstar kapandı. Almanya'da Glencore üretimi kıstı. İtalya'da Glencore üretime son verdi.