Avrupa ve ABD Diyarbakır domatesi yiyor

Diyarbakır'ın Karacadağ'da yetiştirilen domatesler, kurutulduktan sonra dünyanın dört bir tarafına ihraç ediliyor.

Diyarbakır'ın Karacadağ bölgesinde yetiştirilen domatesler, her yıl kurutulduktan sonra dünyanın dört bir tarafına ihraç ediliyor. Girişimcilerin Karacadağ'da kiraladığı arazilerde ve anlaşma yapılan çiftçilerle 4 bin 226 dekar alanda nisan ayında fideleri toprakla buluşturulan kurutmalık domateste hasat başladı. Tonlarca domates, hasadın ardından beyaz örtülere serilerek kurutuluyor. Bunaltıcı sıcakta tarlalarda işçilerin topladığı domatesler araçlarla getirildiği kurutma alanında yüzlerce kişi tarafından ikiye kesilerek, örtüye serilip tuzlanıyor. Kurutma işleminin ardından domatesler, firmalar aracılığıyla ABD ile Arap ve Avrupa ülkelerine ihraç edilecek. Girişimci Muzaffer Işıklı, Karacadağ bölgesinde üretilen kurutmalık domatesin çok kaliteli olduğunu söyledi. 20 bin ton domates üretiminin gerçekleştiğini belirten Işıklı, bölgenin ve Türkiye'nin ekonomisine önemli katkı sunulduğunu söyledi.